Saksalaiset hermostuivat kansleriinsa – pakolaiskriisi syö Merkelin kannatusta

Saksalaisten tyytymättömyys liittokansleri Angela Merkeliin on jyrkässä kasvussa. 56 prosenttia saksalaisista katsoo Merkelin onnistuneen pakolaiskriisissä huonosti, kertoo Saksan yleisradion kakkoskanavan ZDF:n mielipidemittaus.

Vastaavassa joulukuussa julkistetussa mittauksessa huonon arvosanan Merkelille antoi 49 prosenttia kansalaisista. Hyvän arvosanan antoi tuolloin 47 prosenttia; tuoreessa mittauksessa hyvän arvosanan antavien määrä oli kutistunut 39 prosenttiin.

Ilmeisin syy Merkelin lukemien romahdukseen ovat uudenvuodenyön tapahtumat Kölnissä. Sadat naiset joutuivat uudenvuodenyönä ulkomaalaistaustaisten miesten seksuaalisen ahdistelun kohteeksi. Tuoreimpien tietojen mukaan rikosilmoituksia on tehty noin 600 kappaletta.

Merkelin yleisarvio heikentynyt

Merkelin kansansuosion murentumista todentaa myös toinen kyselyn mittari. Siinä kansalaisilta on pyydetty yleisarviota poliitikon onnistumisesta asteikolla -5:stä +5:een.

Merkelin lukema on nyt 1 (edellisessä mittauksessa 1,7). Hänen lukemansa on heikentynyt eniten 10:stä kyselyyn valitusta kärkipoliitikosta. Parhaan arvion saa Merkelin puoluetoveri valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble, joka saa arvosanan 2.

Myös kansalaisten arvio siitä, selviääkö Saksa turvapaikanhakijoiden vyörystä, on muuttunut dramaattisesti lyhyessä ajassa. Kun vielä joulukuussa 46 prosenttia arvioi, ettei Saksa kykene kestämään yli miljoonasta turvapaikanhakijasta huolehtimista, nyt lukema on 60 prosenttia.

Pakolaiskriisi näkyy myös puoluekannatuksessa. Merkelin kristillisdemokraatit (CDU) yhdessä Baijerin sisarpuolueensa CSU:n kanssa saa 37 prosentin kannatuksen, jossa vähennystä edelliseen mittaukseen on kaksi prosenttiyksikköä.

Toisen hallituspuolueen sosiaalidemokraattien (SPD) lukema on muuttumaton 24 prosenttia.

Maahanmuuttokriittisenä puolueena profiloitunut AfD saa kyselyssä 11 prosentin kannatuksen. Se on nyt kannatukseltaan kolmanneksi suurin puolue ennen vihreitä ja vasemmistoa. AfD:llä ei ole edustajia Saksan parlamentissa eli liittopäivillä.

Lue myös:

    Uusimmat