Mainos

Saksalaiset haluavat tiukan eurolinjan jatkuvan

Saksalaiset haluavat maahan konservatiivien ja sosiaalidemokraattien suuren koalition.

EU:n suurimman kansantalouden kansalaiset antavat myös ymmärtää, että tiukan eurolinjan pitää jatkua.

Tänään julkaistun mielipidemittauksen mukaan 52 prosenttia saksalaisista on suuren koalition eli punamustan hallituksen kannalta. Vain 25 prosenttia toivoo maahan oikeiston ja vihreiden yhteishallitusta. Mielipidemittauksen teetti Bild am Sonntag –lehti.

Saksalaisilta kysyttiin myös, kenen pitäisi johtaa mitäkin ministeriötä. Koko Euroopan ja erityisesti euroalueen kannalta on ratkaisevaa, kuka nousee Saksan valtiovarainministeriksi. 70 prosenttia saksalaisista haluaa, että nykyinen kassanvartija Wolfgang Schäuble saisi jatkaa.

Käytännössä se tarkoittaa, että äänestäjät toivovat Angela Merkelin ja Schäublen vetävän myös jatkossa tiukkaa linjaa suhteessa euroalueen kriisimaihin. Berliinistä olisi näin turha odottaa merkittävästi pehmeämpää linjaa, kun jatkossa neuvotellaan esimeriksi Kreikan uusista tukipaketeista.

Hallitustunnusteluja ensi viikolla

Liittokansleri Angela Merkelin johtama oikeistounioni (CDU/CSU) neuvottelee maanantaina sosiaalidemokraattien kanssa mahdollisuuksista muodostaa yhteinen hallitus. Päätös varsinaisten hallitusneuvottelujen aloittamisesta voidaan tehdä jo alkavalla viikolla. Uuden hallituksen odotetaan aloittavan työnsä viimeistään joulukuun alussa.

Tiistaina Merkel neuvottelee kuitenkin myös kirvelevän vaalitappion kärsineiden vihreiden kanssa. Vaikka CDU/CSU:n ja vihreiden viime viikon tapaamisessa tunnelma oli molempien puolueiden taustavaikuttajien mukaan ”rakentava”, historiallista mustavihreää hallitusta tuskin saadaan aikaan. Näkemyserot sekä verotuksesta että energiapolitiikasta ovat liian suuria.

Johtavat sosiaalidemokraatit ja myös Merkelin aseenkantajat antoivat viikonloppuna sitä vastoin selviä signaaleja puolueidensa hallitusyhteistyön puolesta. Keskeisimpiä kiistakapuloita tulevissa todennäköisissä hallitusneuvotteluissa ovat kattava minimipalkka, hyvätuloisten verotus ja lasten kotihoidon tuki.

Neuvottelijoille taustatyötä tekevät tahot kertoivat tänään Berliinistä, että sosiaalidemokraateille yksi keskeinen pelinappula on europolitiikka: konservatiivit saavat jatkaa tiukkaa linjaa, jos minimipalkasta, verotuksesta ja kotihoidon tuesta löydetään demareita miellyttävä kompromissi. Tämä tarkoittaisi loppupeleissä, että Wolfgang Schäuble jatkaa valtiovarainministerinä.

Yhteisiä joukkolainoja eli eurobondeja ja muita lisätukia vastustaneille maille, kuten Suomelle ja Hollannille, tiukkaa linjaa Berliinissä jatkava hallitus olisi paras vaihtoehto. Tosin esimerkiksi Hollannissa on viime kuukausina esitetty yhä enemmän näkemyksiä, joiden mukaan Euroopan talouskasvun eteen on tehtävä enemmän töitä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja