Mainos

Saksa valmis ottamaan vastaan Kosovon pakolaisia

EU-maiden on kannettava yhdessä vastuu albaanipakolaisista, sanoo Saksan liittokansleri Gerhard Schröder. Saksa on valmis ottamaan vastaan Kosovon pakolaisia, mutta odottaa myös muiden tekevän samoin. Schröderin mukaan Saksa aloittaa viikonloppuna EU-maiden kanssa neuvottelut pakolaisten vastaanottamisesta.

Schröderin mukaan Saksa on jo lähettänyt apua Kosovon naapurimaihin Albaniaan ja Makedoniaan, jotta ne selviäisivät paremmin pakolaistulvasta. On kuitenkin myös oikein, että läntinen Eurooppa tarjoaa väliaikaisen turvapaikan joillekin kodeistaan paenneille ihmisille, hän sanoi.

Saksa otti vastaan noin 350 000 Bosnian ja Kroatian sotien pakolaista, enemmän kuin muut EU-maat yhteensä. Tähän asti ministerit ovatkin sanoneet, että Saksa haluaa Kosovon albaanien pysyvän pääosin Balkanilla. Schröder korosti, että pakolaisten vastaanottaminen olisi vain väliaikaista. Naton ilmaiskujen tarkoituksena on hänen mukaansa varmistaa, että Kosovon albaanit voivat palata koteihinsa turvallisesti.

Norja ja Irlanti voivat myös sijoittaa pakolaisia

Norja on valmis ottamaan vastaan tuhansia pakolaisia Kosovosta. Norjan pääministeri Kjell Magne Bondevik sanoo, että Norja voi sijoittaa noin 6000 pakolaista, jos YK pyytää sen apua. Pääministeri Bondevik syyttää Jugoslavian presidenttiä Kosovon etnisestä puhdistuksesta. Bondevikin mukaan Slobodan Milosevic on suunnitellut tyhjentävänsä maakunnan albaaneista jo kauan ennen Naton ilmaiskujen alkamista.

Bondevik ilmoitti Norjan tv:n haastattelussa myös, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön puheenjohtajana toimiva Norjan ulkoministeri Knut Vollebäk aikoo matkustaa Balkanille heti pääsiäispyhien jälkeen. Hän ei tarkentanut, mikä Vollebäkin vierailun tarkoitus on.

Myös Irlanti on suostunut ottamaan vastaan pakolaisia. Irlannin oikeusministeri sanoi tänään maan olevan syvästi huolissaan Kosovon tilanteesta. Maassa ei myöskään osoiteta minkäänlaista sympatiaa Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevicille. Irlanti lahjoitti tänään noin 18 miljoonaa markkaa pakolaisten auttamiseksi.
(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.