Mainos

Saksa vähentää armeijansa vahvuutta

Saksan asevoimien miesvahvuutta aiotaan supistaa huomattavasti lähitulevaisuudessa, kertoi maan puolustusministeri Rudolf Scharping tänään. Scharpingin mukaan miesvahvuus laskee noin 100 000 miehellä.

Saksalaisia Nato-sotilaita

Scharping esitti arvionsa vastaanottaessaan Berliinissä maan asevoimien uudistamista pohtineen komitean mietinnön. Komitean puheenjohtajana toimi Saksan entinen liittopresidentti Richard von Weizsäcker. Nykyisin Saksan asevoimiin kuuluu 320 000 sotilasta - siviilipalvelumiehiä on lisäksi noin 140 000. Scharping on aiemmin julkisuudessa ehdottanut, että asevoimien miesmäärä lasketaan 320 000:sta 280 000:een.

Scharping ei kertonut tänään lähemmin, miten hän kaavailee supistukset tehtäväksi. Von Weizsäckerin komitea puolestaan suosittaa miesvahvuuden pudottamista 320 000:sta 240 000:een. Komitean mietinnöstä vuoti tietoja julkisuuteen jo runsas kaksi viikkoa sitten. Komitea ehdottaa myös asevelvollisten varusmiesten määrän vähentämistä 130 000 miehestä 30 000:een. Ammattisotilaiden määrä olisi siis komitean kaavailujen mukaan 210 000 miestä. Komitea ehdottaa myös, että nopeisiin iskuihin kykenevien valmiusjoukkojen määrä nostetaan 50 000:sta 140 000:een. Puolustusministeri Scharping taas haluaisi julkisuudessa olleiden tietojen mukaan asevelvollisten määrää laskettavan vain 70 000:een.

Sosiaalidemokraattinen liittokansleri Gerhard Schröder lupasi, että asevoimien uudistushankkeessa edetään ripeästi. Kiistaa punavihreässä hallituksessa saattaa syntyä ennen muuta asevelvollisuuskysymyksessä. Sosiaalidemokraattien vihreät hallituskumppanit kannattavat ammattiarmeijaa, kun taas Schröder ja Scharping kannattavat asevelvollisuuden säilyttämistä.

Saksassa varusmiesten palveluaika on nykyisin kymmenen kuukautta. Siviilipalveluaika on kolmetoista kuukautta, mutta se on määrä lyhentää yhteentoista kuukauteen heinäkuun alussa.
(STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.