Mainos

Saksa tutkii asevoimien natsi-ilmiöt

Saksan sotilastiedustelupalvelu (MAD) on määrätty ottamaan selvää asevoimissa, Bundeswehrissä, esiintyvästä äärioikeistolaisuudesta. Äärioikeistolaiset ilmiöt ovat nelinkertaistuneet viimevuotisesta.

Tutkittavana on noin 760 äärioikeistotapausta ja 138 äärioikeistolaista, ilmoitti Saksan puolustusministeriö tänään. Tänä vuonna on marraskuuhun mennessä tullut ilmi 126 tapausta, joihin on osallistunut 161 äärioikeistolaisuudesta epäiltyä sotilasta.

Puolustusministeri Volker Rühe sanoi Bild-lehden haastattelussa eilen määränneensä sotilastiedustelun tutkimaan pienemmätkin epäilyt äärioikeistolaisuudesta. Tapauksista on ilmoitettava epäiltyjen esimiehille, jotteivät äärioikeistolaiset saa tehtäviä, joihin liittyy turvallisuusriski tai pääse käsiksi aseisiin ja ammuksiin.

Rühe on lisäksi nimittänyt työryhmän selvittämään, kuinka laajaa äärioikeistolaisuus on asevoimisssa, kuinka yleistä muukalaisviha on alokkaiden keskuudessa ja kuinka paljon uusnatsien propagandaa on levitetty varuskuntiin. Työryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran huomenna.

Videonauhat toivat julkisuutta

Bundeswehrin uusin äärioikeistotapaus paljastui viikonvaihteessa, kun itäsaksalaiselta varusmieheltä takavarikoitiin noin 220 uusnatsitekstejä sisältävää CD-levyä. Mies on määrätty arestiin.

Viime aikojen keskustelu Bundeswehrissä esiintyvästä äärioikeistolaisuudesta ja uusnatsismista sai alkunsa kahdesta varusmiesten ja aliupseerien tekemästä videonauhasta, joita televisioasemat ja lehdet ovat esitelleet useaan otteeseen.

Toinen video sisältää juutalais- ja amerikkalaisvastaisia iskulauseita ja näyteltyjä polttamisia ja ristiinnaulitsemisia. Toisessa on kidutus-, väkisinmakaamis- ja valeteloituskohtauksia. Videot kuvattiin vuosina 1993-1995 Schneebergissä Sachsenin osavaltiossa vuoristojääkäripataljoonan valmistautuessa matkustamaan entiseen Jugoslaviaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.