Mainos

Saksa tuomitsee teloituksen raakalaismaisena

Saksa tuomitsee saksalaissyntyisen Walter LaGrandin teloituksen Yhdysvalloissa raakalaismaisena tekona ja syyttää Yhdysvaltoja kansainvälisten sopimusten rikkomisesta. Saksan kansalainen LaGrand kaasutettiin kuoliaaksi valtion vankilassa Arizonan osavaltiossa myöhään keskiviikkona paikallista aikaa.

Teloitus pantiin täytäntöön sen jälkeen kun Yhdysvaltain korkein oikeus oli kumonnut viime hetken vetoomukset teloituksen lykkäämisestä. LaGrand oli tuomittu kuolemaan pankkiryöstön yhteydessä tehdystä taposta vuonna 1982. Saksan oikeusministeri Herta Däubler-Gmelin sanoi uskovansa, että teloitusta käytetään valttikorttina Yhdysvaltain sisäpolitiikassa.

-Tämä on raakalaismaista ja arvotonta maalta, joka pitää itseään oikeusvaltiona, Däubler-Gmelin sanoi radiohaastattelussa. Ministeri huomautti, että sekä Saksa että Yhdysvallat ovat sitoutuneet kansainvälisiin sopimuksiin, jotka takaavat syytettynä olevalle ulkomaalaiselle oikeuden saada oman maansa konsulin apua.

Saksa vetosi turhaan

Saksa vetosi vielä keskiviikkoiltana Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen teloituksen lykkäämiseksi. Haagin kansainvälinen tuomioistuin esitti jo tiistaina Saksan pyynnöstä vetoomuksen LaGrandin teloituksen lykkäämiseksi. Myös amerikkalainen armahduskomissio suositti LaGrandin teloituksen siirtämistä 60 päivällä. LaGrandin veli Karl teloitettiin myrkkyruiskeella viime viikon keskiviikkona, kun Yhdysvaltain korkein oikeus oli hylännyt hänen viime hetken vetoomuksensa.

Walter ja Karl LaGrand tuomittiin kuolemaan 1982, kun he olivat surmanneet pankinjohtajan ryöstön yhteydessä. LaGrandien kuolemantuomio on herättänyt laajaa julkista keskustelua Saksassa, jossa ei ole kuolemantuomiota. Saksalaisten mukaan Yhdysvaltain viranomaiset eivät ilmoittaneet ennen kuin 1992 Saksan konsuliviranomaisille, että LaGrandit olivat Saksan kansalaisia. Tämä oli saksalaisviranomaisten mielestä vastoin kansainvälistä oikeutta ja antoi perusteen tuomioiden täytäntöönpanon lykkäämiseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.