Saksa tukee Yhdysvaltain iskuja

Saksan liittokansleri Helmut Kohl antoi tänään tukensa Yhdysvaltain Afganistaniin ja Sudaniin tekemille ohjusiskuille, kertoivat maan viestimet.

Kohl sanoi lausunnossaan Saksan hallituksen tukevan terrorismin vastaista taistelua sen kaikissa muodoissa. Kohlin mukaan Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton teki oikein määrätessään ohjusiskut epäiltyihin terroristikohteisiin. Ranska puolestaan antoi iskuille varautuneen tukensa ymmärtäen, ettei Yhdysvaltojen Kenian ja Tansanian suurlähetystöihin 7. elokuuta tehtyihin pommi-iskuihin "voitu olla vastaamatta". Ranskan ulkoministeriön antaman tiedotteen mukaan "kunkin maan on tehtävä se, mitä on tehtävä" terrorismin vastaisessa taistelussa. Ranskalainen lehdistö sen sijaan epäili Clintonin määräämiä iskuja harhautukseksi. Lehdet katsoivat, että Clinton otti ohjat käsiinsä säilyttääkseen julkisen kuvansa tunnustettuaan suhteensa Valkoisen talon entiseen harjoittelijaan Monica Lewinskyyn.

Suurin osa Yhdysvaltojen kongressista on ilmaissut tukensa Clintonille ilmaiskujen johdosta. Muutamat republikaanit tosin totesivat iskujen ajoituksen herättävän kysymyksiä Clintonin motiiveista. Yhdysvaltain liittolaisista Britannia, Israel ja Japani ennättivät jo aiemmin antaa tukensa hyökkäyksille. Myös Australian pääministeri ennätti ilmaisemaan tukensa Yhdysvaltojen toimille.

Arabiyhteisö ei ole yhtenäinen

Suurin osa arabimaista tuomitsi Yhdysvaltojen iskut "uhaksi Lähi-idän turvallisuudelle ja vakaudelle". -Yhdysvaltojen sotilaalliset toimet uhkaavat alueen turvallisuutta ja vakautta, sanoi Arabiyhteisön kansainvälisen politiikan apulaispääsihteeri Mohammad Zakareya. Libyan johtaja Muammar Gaddafi tarjosi apunsa Sudanille ja myös Irak ilmoitti olevansa valmis yhteistyöhön kaikkien arabimaiden kanssa Yhdysvaltoja vastaan.

Egypti ja Saudi-Arabia olivat iskujen jälkeen vaitonaisia. Maat ovat kärsineet ääri-islamilaisten aiheuttamista väkivaltaisuuksista. Palestiinalaisten ääri-islamilainen Hamas-järjestö tuomitsi iskun "valtionterroriksi". Hamasin johtaja sanoi, että "Yhdysvallat joutuu vielä poimimaan verisen hyökkäyksensä hedelmät". Afganistan ja Sudan tuomitsivat iskut odotetusti. Sudan leimasi torstaisen iskun aiemmin "rikolliseksi teoksi, joka pitää tuomita". Sudanin hallituksen edustajan mukaan iskun kohteena olleessa tehtaassa valmistetaan lääketarvikkeita, ei kemiallisia aseita, kuten Yhdysvallat on väittänyt. Myös Afganistania hallitsevan ääri-islamilaisen Taleban-järjestön johtaja Mullah Mohammad Omar on tuominnut iskun sanoen, että se oli suunnattu Afganistanin kansaa vastaan. Korkea iranilainen virkamies tuomitsi puolestaan iskut islamin vastaiseksi sodaksi. -Kyseessä on viidakon laki. Mikään logiikka tai kansainvälinen laki ei salli ohjusten sinkoamista syyttä puolustuskyvyttömien ihmisten niskaan, totesi ajatollah Ahmad Jannati perjantaina pitäessään puhetta Teheranin yliopistossa.

Aasian reaktiot ristiriitaisia

Aasian eri osissa iskuihin suhtauduttiin ristiriitaisesti. Useat muslimijohtajat tuomitsivat iskut, mutta esimerkiksi maailman suurimman muslimivaltion Indonesian johtajat epäröivät lausuntojen antamista. Kiina kommentoi asiaa tänään sanomalla, että Yhdysvaltojen lähetystöiskut täytyisi käsitellä YK:ssa ja kuulutti samalla tiiviimpää kansainvälistä yhteistyötä terrorismin vastaisessa taistelussa. Pakistanissa toimiva afgaaniuutistoimisto AIP kertoi aiemmin tänään, että ohjusiskut surmasivat Itä-Afganistanissa yli 20 ihmistä. Sudanin viranomaiset kertoivat puolestaan, että lähelle Khartumia tehdyssä ohjusiskussa kuoli useita ja perjantaina noin 300 ihmistä oli edelleen kadoksissa.

Lue myös:

    Uusimmat