Saksa tukee Kosovo-suunnitelmaa

Saksa tukee varauksitta johtavien länsimaiden ja Venäjän suunnitelmaa rauhan saamisesta Kosovoon. Saksan liittokansleri Gerhard Schröder vakuutti näin tänään Bonnissa vierailevalle Naton pääsihteerille Javier Solanalle.

Solana puolestaan tähdensi, että Kosovon albaanien ja Jugoslavian on päästävä kahden viikon kuluessa neuvotteluratkaisuun. Tämä on Solanan mukaan osapuolten viimeinen mahdollisuus päästä rauhaan. Solana antoi ymmärtää, että Nato voisi tarvittaessa lähettää 30 000 maavoimien sotilasta Kosovoon. -Minun on vaikea antaa mitään täsmällistä lukua, sanoi Solana, kun häneltä kysyttiin, olisiko lähetettäviä sotilaita noin 30 000. -Määrä ei kuitenkaan poikkeaisi kovin paljon tuosta suuruusluokasta.

Liittokansleri Schröderin mukaan kansainvälinen yhteisö tarkoittaa täyttä totta vaatiessaan albaaneja ja Jugoslaviaa neuvotteluihin. Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin on ymmärrettävä, että lännen ja Venäjän aikarajavaatimuksista on pidettävä ehdottomasti kiinni, Schröder sanoi.

Solana mainitsi, että Nato ei tarvitse enää uusia päätöksiä aloittaakseen sotilastoimet, mikäli albaanit ja Jugoslavia eivät pääse yhteisymmärrykseen.

Solana ilmoitti jo lauantaina saaneensa Naton pysyvältä neuvostolta valtuudet aloittaa ilmaiskut jugoslavialaisia kohteita vastaan, jos kansainvälisen yhteisön vaatimuksiin ei suostuta. Viisi länsimaata ja Venäjä - jotka muodostavat ns. entisen Jugoslavian yhteysryhmän - vaativat perjantaina, että Jugoslavian ja Kosovon albaanien olisi ryhdyttävä viikon kuluessa neuvotteluihin Kosovon itsehallinnosta.

Neuvottelut on yhteysryhmän mukaan saatava päätökseen seitsemän päivän kuluessa, ja lopputuloksena on oltava "huomattava itsehallinto Kosovolle". Jos neuvottelut näyttävät edistyvän, yhteysryhmä on valmis antamaan niille vajaan viikon jatkoajan. Yhteysryhmä on esittänyt albaanien ja Jugoslavian edustajien neuvottelupaikaksi Rambouillet'ta, joka sijaitsee Pariisin ulkopuolella. Neuvottelujen on alettava viimeistään ensi lauantaina.

Schröder ei halunnut tänään ottaa kantaa saksalaisten maajoukkojen mahdolliseen lähettämiseen Kosovoon. Eilen Saksan edustaja sanoi, että Kosovoon ehkä lähetettäviin joukkoihin tulisi mukaan myös saksalaisia.

Sekä Solana että Schröder korostivat Venäjän rakentavaa osuutta yhteysryhmän neuvotteluissa. Venäjä on perinteisesti tukenut Serbiaa, joka on toinen - ja suurempi - Jugoslavian kahdesta osatasavallasta.

Myös Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov saapui tänään Bonniin. Tapaamisessa Schröderin kanssa oli esillä myös liittokanslerin Moskovaan suunniteltu vierailu 18.-19. helmikuuta. Ivanovin kaksipäiväisellä vierailulla keskustellaan myös Kosovon tilanteesta.

Yhteenottoja neuvottelujen aattona

Kosovossa sattui tänään useitakin väkivallantekoja, mutta ne olivat enimmäkseen yksittäisiä tapauksia. Sen enempää Kosovon albaanien sissijärjestö UCK kuin Jugoslavian presidentti Milosevickaan eivät ole toistaiseksi vastanneet yhteysryhmän neuvotteluvaatimukseen. Milosevic on vain luvannut tutkia huolellisesti neuvotteluesitystä.

Lännessä pidettiin yllättävänä, ettei UCK ole vielä vastannut myöntävästi neuvotteluesitykseen. UCK:n edustaja toisti tänään, että järjestö vaatii ennen muuta serbejä lähtemään Kosovosta. UCK on luvannut antaa vastauksensa neuvotteluesitykseen parin päivän kuluessa, kertoi amerikkalainen erityislähettiläs Christopher Hill myöhemmin tänään.

Kosovon albaanien poliittinen johtaja Ibrahim Rugova on jo suostunut neuvottelujen aloittamiseen Rambouillet'ssa. Myös Jugoslavian apulaispääministeri Vuk Draskovic sanoi tänään, että Jugoslavian pitäisi osallistua Rambouillet'n neuvotteluihin omia etujaan puolustaakseen. Draskovic on entinen oppositiojohtaja, joka tuli tunnetuksi Milosevicin kiivaana arvostelijana. Draskovic sanoi toivovansa, että presidentti Milosevic myöntyy neuvottelujen aloittamiseen.

Serbian parlamentti keskustelee torstaina mahdollisesta osallistumisesta neuvotteluihin, kertoi Jugoslavian televisio tänä iltana. Jugoslavialainen panssariprikaati oli tänään näyttävästi asemissa Podujevossa. Tämä yksi pahimpia yhteenottojen alueita on 30 kilometriä pohjoiseen Pristinasta, Kosovon pääkaupungista.
(STT-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat