Mainos

Saksa syyttää Irania salamurhista

Saksalaisen tuomioistuimen mukaan Iranin johtajat antoivat määräyksen iranilaisten kurdijohtajien murhista Berliinissä vuonna 1992. Oikeus langetti tänään murhista elinkautiset vankeustuomiot kahdelle miehelle. Kahdelle muulle luettiin lyhyemmät tuomiot kolme ja puoli vuotta kestäneen oikeudenkäynnin päätteeksi.

Tuomioistuimen mukaan kurdijohtaja ja kolme hänen avustajaansa ammuttiin berliiniläisessä ravintolassa Iranin hengellisen johtajan ajatollah Ali Khamenein ja presidentin Akbar Hashemi Rafsanjanin nimenomaisesta käskystä.

Iran kiisti tuomioiden jälkeen osallisuutensa surmiin. Iranin parlamentin puhemiehen mukaan syytökset ovat tekaistuja. Iran on aiemmin syyttänyt kilpailevia kurdiryhmiä surmista.

Iranin ulkoministeri Ali Akbar Velayati sanoi ennen tuomioiden julistamista eilen, että "kielteinen" päätös saattaisi vahingoittaa Iranin ja Saksan välisiä suhteita. Hän lupasi kuitenkin, ettei Iranissa oleville noin 500 Saksan kansalaiselle aiheudu vaaraa.

EU-maat kutsumassa lähettiläänsä kotiin

Hollanti antoi Euroopan unionin tänään puheenjohtajamaana tiukkasanaisen lausunnon, jossa sanottiin EU:n paheksuvan Iranin viranomaisten toimintaa. Edelleen todettiin, että sellainen toiminta on täysin sopimatonta maiden välisissä suhteissa.

Hollanti sanoi lausunnossaan, että EU:n jäsenmaita on kehotettu kutsumaan lähettiläänsä yhteiseen neuvonpitoon EU:n ja Iranin suhteista. Diplomaattilähteiden mukaan kaikki EU- maat Kreikkaa ja Italiaa lukuunottamatta ovat antaneet ymmärtää kutsuvansa suurlähettiläänsä neuvotteluihin. (STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.