Mainos

Saksa ryhtyy toimiin maahanmuuttajien kotouttamiseksi

Saksan hallitus aikoo ryhtyä jo tällä viikolla uusiin toimiin edistääkseen maahanmuuttajien sopeutumista saksalaiseen yhteiskuntaan.

Kyse on muun muassa saksankielen kursseista ja pakko-avioliittojen vastustamisesta, kertoo hallituksen tiedottaja Steffen Seibert. Hallituksen on määrä hyväksyä uudet säädökset keskiviikkona.

Seibert vahvisti myös, että joulukuussa hallituksen käsittelyyn on tulossa laki, jonka mukaan maa alkaa kelpuuttaa työmarkkinoillaan entistä enemmän ulkomaisia tutkintoja. Vireillä olevasta tutkintouudistuksesta hyötyisi Saksan opetusministerin arvion mukaan jopa 300 000 maahanmuuttajaa.

- Tämä maa on erittäin iloinen sadoistatuhansista, jopa miljoonista maahanmuuttajataustaisista, hyvin integroituneista asukkaista, Seibert ilmoitti.

Uutiset hallituksen aikeista osuivat keskelle siirtolaiskeskustelua, joka sai viikonvaihteessa uutta sytykettä liittokansleri Angela Merkelin arvioitua kriittisesti monikulttuurisuuden onnistumista.

- Tämä (monikulttuurinen) lähestymistapa on epäonnistunut, täysin epäonnistunut, Merkel sanoi puhuessaan kristillisdemokraattisen puolueensa CDU:n nuorten kokouksessa.

Merkel katsoo, että maahanmuuttajilta on Saksassa vaadittu menneisyydessä liian vähän. Liittokansleri kehotti heitä opettelemaan saksaa, jotta he pärjäisivät koulussa ja saisivat mahdollisuuksia työmarkkinoilla.

Kiivasta keskustelua maahanmuutosta

Merkelin on arveltu hyvitelleen kommenteillaan tiukkoja maahanmuuttolinjauksia vaatineita puoluetovereitaan. CDU:ssa on paheksuttu etenkin niitä tulokkaita, jotka eivät näytä haluavan sopeutua saksalaiseen yhteiskuntaan.

Merkelin hallitusliittolainen, CDU:n baijerilaisen sisarpuolueen johtaja Horst Seehofer jopa täräytti viikko sitten, ettei Saksan pitäisi enää hyväksyä lisää maahanmuuttajia vieraista kulttuureista.

- On selvää, että erilaisista kulttuureista - sellaisista kuin Turkki tai arabimaat - tulevilla on täällä hankalampaa kuin muilla, Seehofer perusteli.

Merkel itse on yrittänyt sovitella maahanmuuttokeskustelun ääripäitä. Hän on kehottanut saksalaisia hyväksymään sen, että moskeijoista on tullut osa saksalaista maisemaa.

Samoilla linjoilla on ollut liittopresidentti Christian Wulff, joka on todennut että islam kuuluu Saksaan siinä missä kristinusko ja juutalaisuuskin.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP - DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.