Mainos

Saksa pyysi Italiaa luovuttamaan Priebken

Saksan oikeusministeriö ilmoitti tänään, että Saksa pyytää Italiaa luovuttamaan entisen SS-kapteenin Erich Priebken Saksaan. Ministeriön mukaan Saksan hallitus haluaa, että Priebke pidetään vangittuna kunnes luovutuskysymys on ratkaistu.

Ministeriön edustajan mukaan Italian viranomaiset ovat pidättäneet Priebken, koska saksalaissyyttäjät ovat valmistelemassa häntä koskevaa luovutuspyyntöä. Italian oikeusministeri Giovanni Maria Flick sanoi, että Priebke suljetaan vankilaan, kunnes selviää luovutetaanko hänet Saksaan. Saksassa häntä odottaa syyte murhasta.

Saksan syyttäjäviranomaiset ovat antaneet Priebkestä pidätysmääräyksen jo kauan sitten, ja he myös pyysivät Argentiinaa luovuttamaan hänet jo vuosi sitten Saksaan. Argentiina kuitenkin suostui luovuttamaan Priebken tuolloin Italiaan ainostaan sillä ehdolla, että mikään muu maa ei myöhemmin pyydä hänen luovuttamistaan.

Toisen maailmansodan aikaisista teoistaan syytetty saksalaissyntyinen Priebke vapautettiin Roomassa sotilastuomioistuimessa, jossa hän oli syytettynä joukkomurhasta Italian natsimiehityksen aikana. Priebke todettiin syylliseksi osallisuudesta joukkomurhaan, mutta häntä ei tuomittu, koska rikokset ovat vanhentuneet Italian sotilaslainsäädännön mukaan. Oikeuden päätöksen mukaan Priebke osallistui surmatöihin, mutta hän ei syyllistynyt julmuuteen eivätkä hänen tekonsa olleet suunnitelmallisia.

Argentiina kielsi maahanpaluun

Rooman sotilastuomioistuimen vapauttava päätös aiheutti eilen mielenosoituksia oikeuspaikalla ja vastalauseita juutalaisjärjestöissä. Argentiina ilmoitti aiemmin tänään, ettei se suostu ottamaan vastaan joukkomurhasta syytettyä entistä SS-kapteeni Erich Priebkeä. Argentiinan sisäministerin Carlos Coracin mukaan 83-vuotias Priebke ei saa palata nykyiseen kotimaahansa. Priebke muutti Argentiinaan toisen maailmansodan jälkeen monien entisten natsiupseerien tavoin.

Italialaislehdet kritisoivat tuomiota

Perjantaina ilmestyneet Italian suurimmat sanomalehdet olivat yksimielisiä siitä, että maan oikeuslaitos oli epäonnistunut tehtävässään rangaista Priebkeä tämän osallisuudesta joukkomurhaan.
-Tekopyhyys on voittanut, otsikoi Roomassa ilmestyvä Il Messaggero pääkirjoituksensa. Pääkirjoituksen mukaan "olemme jälleen kerran menettäneet mahdollisuuden osoittaa rohkeutta, älykkyyttä ja historian tajua".

La Repubblica sanomalehdessä oli etusivulla pilakuva Adolf Hitleristä, joka luki helvetissä sanomalehteä ja mumisi itsekseen "minäkin aion tehdä vetoomuksen italialaiseen tuomioistuimeen". La Stampa sanoi torstaisen oikeuden päätöksen olevan "tuomio historiaa vastaan".
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.