Saksa: Putinille ehdotettiin Minskin rauhansopimuksen täytäntöönpanoa

Ukraina-neuvotteluissa on ehdotettu asiakirjaa, jolla pantaisiin täytäntöön aiempi Minskin rauhansopimus ja lopetettaisiin taistelut Itä-Ukrainassa.

Saksan hallituksen tiedottajan mukaan asiaa ehdottivat Venäjän presidentille Vladimir Putinille Saksan ja Ranskan johtajat.  
Ranskan presidenttiä edustavan lähteen mukaan suunnitelmaan otettaisiin ehdotuksia sekä Putinilta että Ukrainan presidentiltä Petro Poroshenkolta.  

Yli neljä tuntia kestäneet neuvottelut päättyivät Moskovassa myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa, ja ne olivat Saksan, Ranskan ja Venäjän mukaan rakentavat. Neuvotteluissa olivat mukana Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Francois Hollande ja Venäjän Putin. He eivät tavanneet mediaa neuvottelujen jälkeen.  

Julkisuuteen ei myöskään annettu tietoa siitä, pitäisikö Itä-Ukrainan kapinallisten sopimuksen mukaan vetäytyä alueilta, joita he ovat valloittaneet viime syksynä allekirjoitetun Minskin rauhansopimuksen jälkeen.  

Ukraina-neuvotteluja on määrä jatkaa sunnuntaina puhelimitse. Tuolloin mukana on Venäjän ja Ranskan mukaan myös Ukrainan presidentti Poroshenko. Kremlin tiedottaja sanoi uutistoimisto Tassille, että alustavat tulokset kootaan yhteen puhelinneuvotteluissa.  

Neuvotteluilla pyritään lopettamaan Itä-Ukrainan kymmenen kuukautta kestänyt konflikti. Yhdysvallat päättää todennäköisesti neuvotteluiden jälkeen, lähettääkö se Ukrainalle aseapua.  

Useiden valtioiden päämiehet sekä ulko- ja puolustusministerit ovat koolla viikonloppuna Münchenin turvallisuuskonferenssissa. Tänään paikalle odotetaan muun muassa Merkeliä, Poroshenkoa sekä Venäjän ulkoministeriä Sergei Lavrovia. Lavrovin on määrä tavata Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja keskustella Ukrainan konfliktin ratkaisemisesta.  
  
Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on sanonut seisovansa täysin Merkelin ja Hollanden rauhansuunnitelman takana. Hänen mukaansa tilanne Ukrainassa on kriittinen.  

– Siksi tuen täysin liittokansleri Merkelin ja presidentti Hollanden pyrkimyksiä poliittisen ratkaisun löytämiseksi, hän sanoi.  

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden puolestaan sanoi, että Yhdysvaltojen ja Euroopan on yhdessä tuettava Ukrainaa.  

– Venäjän ei saa antaa muokata Euroopan karttaa, koska juuri sitä he tekevät, hän sanoi.  

Naton sotilaskomentaja amerikkalaiskenraali Philip Breedlove sanoi, että lännen täytyisi olla valmis käyttämään kaikkia käytettävissä olevia keinoja Ukrainan auttamiseksi taistelussa kapinallisia vastaan. Hän ei kuitenkaan tarkentanut, voisiko kyseeseen tulla myös Ukrainan armeijan aseistaminen.  

Yhdysvaltain ulkoministeri Kerry totesi torstaina, että presidentti Barack Obama tekisi pian päätöksen, toimitetaanko aseita Ukrainaan. Kerryn mukaan Obama odottaa vielä päätöstä sitä, millaisen vastaanoton uusi rauhansuunnitelma saa Putinilta.  

Useat Euroopan maat ovat suhtautuneet kriittisesti aseapuun, koska sen pelätään entisestään kiihdyttävän sotaa.  



Lue myös:

    Uusimmat