Mainos

Saksa ostaa sittenkin Airbus A400M -kuljetuskoneita

Saksan parlamentti on siunannut maan hallituksen hankkeen ostaa Airbusin A400M sotilaskuljetuskoneita.

Saksa halvaantuu aina, kun on kyse sotilaallisesta yhteistyöstä ja kaluston hankkimisesta asevoimille. Tämä toisen maailmansodan rasite tuli jälleen karulla tavalla esille hallitus- ja oppositiopuolueiden kiistassa sotilaskuljetuskoneiden hankkimisesta.

Tänään ongelma saatiin osittain pöydältä, kun liittopäivien budjettivaliokunta hyväksyi 5,1:n miljardin euron määrärahan 40:n koneen ostamiseen.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että A400M -konetta päästään viimeinkin rakentamaan ja että yhteisen eurooppalaisen puolustuksen ja puolustusteollisuuden ajajat säilyttävät kasvonsa. Ensimmäiset koneet valmistuvat Airbusin Sevillan tehtaalta vuonna 2007.

Uusi riita on kuitenkin odotettavissa ensi vuonna, koska alunperin Saksa ehti jo sitoutua ostamaan yhteensä 73 konetta 9,5 miljardilla eurolla. Tänään hyväksytyn kompromissin mukaan lopuista koneista päättää syksyllä valittava parlamentti.

Puolustusministeri Rudolf Sharping pelasi itsensä pahasti paitsioon lupaamalla liittolaismaille, että Saksa maksaa vahingonkorvauksia, jos se ei osta sovittua määrä Airbus-koneita. Saksa on kahdeksan maan konepaketin suurin ostaja. Ranska hankkii 50 kuljetuskonetta ja Britannia 25.

Sharpingin sitoumus oli saksalaispoliitikoille liikaa ja siksi hanketta jouduttiin lykkäämään. Nyt näyttää siltä, että myös Pariisissa ja Lontoossa ollaan tyytymässä Berliinin kompromissiin jättää toinen rahoituspäätös uudelle parlamentille.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 20.03.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.