Mainos

Saksa moittii Venäjää öljyntoimituksista

Saksan liitokansleri Angela Merkel moittii Venäjää öljyntoimituksen katkaisemisesta Valko-Venäjälle. EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso korostaa EU:n tarvitsevan kipeästi omaa energiapolitiikkaa.

Euroopan unionin puheenjohtajamaa Saksa varoittaa, että Venäjän ja Valko-Venäjän öljykiista vähentää luottamusta Venäjään luotettavana energiantoimittajana.

Liittokansleri Angela Merkelin mukaan ei ole hyväksyttävää, että toimitukset Eurooppaan katkeavat ilman, että ostajamaille kerrotaan tilanteesta etukäteen.

- Se syö luottamusta ja tekee vaikeaksi rakentaa luottamukseen perustuvaa kumppanuutta, Merkel sanoi Berliinissä.

Merkel kuitenkin muistutti, että yleensä Venäjä on ollut luotettava energiantoimittaja. Hän moitti myös Valko-Venäjää siitä, ettei katkosta konsultoitu eurooppalaisia.

Öljytoimitukset Venäjältä Valko-Venäjän kautta Puolaan ja Saksaan katkesivat viime yönä. Venäjän öljyputkimonopoli Transneft ilmoitti eilisiltana katkaisseensa öljytoimitukset Valko-Venäjälle. Transneft syytti Valko-Venäjää öljyn varastamisesta Druzhba-öljyputkesta.

Merkelin luona tänään vieraillut EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso oli Merkelin kanssa samoilla linjoilla. Hän sanoi Merkelin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa öljykiistan jälleen osoittavan, että EU kaipaa kipeästi omaa energiapolitiikkaa.

Komissio esittelee huomenna Brysselissä oman raporttinsa siitä, miten EU:n energiapolitiikkaa pitäisi kehittää.

Putin: Länsimaisia asiakkaita suojeltava

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Venäjän tulisi suojella läntisiä energia-asiakkaitaan.

- On välttämätöntä tehdä kaikki mahdollinen läntisten kuluttajien etujen takaamiseksi, Putin sanoi Moskovassa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Venäjän ja Valko-Venäjän öljyputkikiistassa ei edetty tänään, vamkka Moskovaan saapui valkovenäläinen korkean tason valtuuskunta neuvottelemaan kiistasta.

Toiveet nopeasti ratkaisusta heikkenivät Putinin kommenttien jälkeen. Valko-Venäjän edustaja sanoi uutistoimisto DPA:lle, että neuvotteluita ei ole saatu kunnolla edes aloitetuksi.

- Luotamme venäläisen osapuolen ymmärrykseen ja reiluun vuoropuheluun, totesi Valko-Venäjän varapääministeri Andrei Kobyakov.

Eurooppa on hyvin riippuvainen Venäjän kaasu- ja öljyvaroista ja siten haavoittuvainen toimituskatkoksille. Välitöntä haittaa katkosta ei ole, sillä Saksan ja Puolan öljyvarastot riittävät vielä viikoiksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.