Mainos

Saksa maksaa korvauksia Itä-Euroopan juutalaisille

Saksan hallitus suostui tänään maksamaan korvauksia Itä-Euroopan ja entisen Neuvostoliiton juutalaisille, jotka selvisivät hengissä juutalaisten joukkotuhosta. Saksan liittokanslerinvirastosta kerrottiin uutistoimisto AFP:n mukaan, että asiantuntijaryhmä valmistelee sopimuksen yksityiskohtia seuraavien kolmen kuukauden aikana.

Saksan hallitus neuvotteli nyt ensi kerran Itä-Euroopan juutalaisille maksettavista korvauksista. Neuvotteluihin osallistuivat Saksan valtiovarainministeriön ja New Yorkissa toimivan Jewish Claims Conference JCC -ryhmän edustajat. JCC edustaa yli kahtakymmentä itäeurooppalaista eloonjääneiden järjestöä.

Saksan hallituksen olivat taivutelleet neuvottelupöytään Israelissa ja Yhdysvalloissa toimivat joukkomurhista selviytyneiden kattojärjestöt. Myös Yhdysvaltain hallitus oli painostanut liittokansleri Helmut Kohlin hallitusta.

Natsien toimeenpanemissa joukkomurhissa kuoli arviolta kuusi miljoonaa juutalaista. Leirien ja ghettojen kauhut kokeneita on yhä elossa noin 600 000. Heistä kuolee vuosittain kuutisen prosenttia. JCC:n arvion mukaan korvaukset koskisivat noin 50 000:ta ihmistä Euroopan itäosissa ja entisessä Neuvostoliitossa, pääasiassa Venäjällä ja Ukrainassa.

Saksa on oman ilmoituksensa mukaan maksanut vuodesta 1949 lähtien juutalaisuhreille korvauksia kaikkiaan noin sata miljardia D-markkaa (300 miljardia Suomen markkaa). Itä-Euroopassa asuvat uhrit ovat kuitenkin jääneet pääosin ilman korvauksia, ja lisäksi korvauksen saamisen esteenä on kirjava joukko määräyksiä, johon JCC haluaa puuttua. JCC:tä kismittävät myös 60000 entiselle SS-miehelle maksettavat eläkkeet.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.