Saksa luopumassa ydinvoimasta

Saksan hallitus ja maan ydinvoimateollisuus ovat sopineet ydinvoimaloiden sulkemisen periaatteista. Ensi viikolla allekirjoitettavan sopimuksen mukaan ydinvoimalla tuotetulle sähkölle määrätään kiintiö ja voimayhtiöt saavat itse päättää, missä järjestyksessä ne reaktorinsa sulkevat.

Ydinvoimala

Hankalien ydinvoimaneuvottelujen jarruna oli voimalateollisuus, joka uhkasi miljardien vahingonkorvauksilla, mikäli reaktoreita jouduttaisiin sulkemaan ennen aikojaan. Nyt neuvottelutulos on käytännössä valmis ja voimayhtiöt voivat olla tyytyväisiä. Niille asetetaan ydinsähkön tuotantokiintiö, jonka ne voivat itse täyttää oman mielensä mukaan. Kiintiö on korkea, se vastaa nykyistä ydinsähkön tuotantoa.

Todennäköisesti sopimus johtaa kahden iäkkäimmän, 60-luvun lopulla ja 70-luvun alussa, valmistuneen voimalan sulkemiseen melko pian. Tuotantoa kasvatetaan vastaavasti uudemmissa reaktoreissa ja samalla teollisuus välttyy vanhojen voimaloiden huippukalliilta huolto- ja korjaustöiltä.

Sopimus ei ainakaan vielä määrittele ydinreaktoreille teknistä käyttöikää. Myös vihreiden vaalilupauksesta - ensimmäisten reaktoreiden sulkemisesta vielä tällä vaalikaudella - on luovuttu. Todennäköisesti osapuolet päätyvät siihen, että reaktoreita voi käyttää turvallisesti ja kannattavasti 32-33 vuotta. Saksan osalta se merkitsisi viimeisenkin voimalan sulkemista joskus vuoden 2020 tienoilla.

Sopimuksen mukaan myös ydinjätteiden jälleenkäsittelystä luovutaan. Voimayhtiöt velvoitetaan viiden vuoden kuluessa rakentamaan voimala-alueille välivarastoja odottamaan korkea-aktiivisen ydinjätteen lopullista säilömistä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat