Mainos

Saksa kiisti salaisen sopimuksen Emu-jäsenistä

Saksan valtiovarainministeriö kiisti tänään tiedot, joiden mukaan Saksa ja Ranska pyrkisivät salassa sopimaan siitä, mitkä EU-maat pääsevät mukaan yhteiseen eurovaluuttaan sen alusta lähtien.

Valtiovarainministeriön edustaja Marianne Kothe muistutti, että päätös Euroopan talous- ja rahaliittoon Emuun liittyvistä maista tehdään vuoden 1998 alussa maiden tämän vuoden taloudellisen tilanteen pohjalta.

Italialainen talouslehti Il Sole 24 Ore kertoi torstaina, että Saksa ja Ranska pyrkisivät pääsemään syyskuussa alustavaan sopimukseen siitä, mitkä maat osallistuvat Emuun vuoden 1999 alusta. Saksan ja Ranskan välille on lehden mukaan syntymässä sopimus siitä, että Italia ja Espanja jäisivät alkuvaiheessa Emun ulkopuolelle. Myös Ranska ja Italia ovat kiistäneet lehden tiedot.

Analyytikkojen mukaan mahdollisuudet yhteisen eurovaluutan käynnistymisestä aikataulun mukaan näyttävät olevan kasvamassa, kun liittymisehdot täyttävien maiden joukko näyttäisi olevan harvenemassa. Uutistoimisto Reuterin teettämässä tutkimuksessa eurovaluuttaan siirrytään 80 prosentin todennäköisyydellä 1. tammikuuta 1999, kun luku maaliskuussa oli 76 prosenttia. Kyselyssä haastateltiin 43 analyytikkoa.

Saksan, Ranskan ja Hollannin katsottiin yksimielisesti olevan mukana Emun perustajajäsenissä. Suomen ja Irlannin mahdollisuudet näyttivät sen sijaan laskeneen maaliskuusta. 45 prosenttia vastaajista katsoi, että Suomi on varmasti mukana Emun alussa, kun luku maaliskuussa oli 82 prosenttia.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.