Mainos

Saksa ja Venäjä samoilla linjoilla Irak-kysymyksessä

Saksan ja Venäjä kannattavat Irakin asetarkastusten jatkamista.

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kannattavat asetarkastusten jatkamista.

Tänään tavanneet johtajat kertoivat molempien maiden puoltavan lisäksi Irakiin kohdistuvien kontrollitoimien ja sanktioiden kiristämistä.

Schöredin mukaan Venäjän ja Saksan lisäksi samanlainen näkemys Irakin suhteen kohtaan on myös Ranskalla ja Kiinalla.

Putin ilmoitti lisäksi, että Venäjä on "melkein" saavuttanut yhteisymmärryksen Ranskan ja Saksan kanssa koskien maiden aloitetta kriisin rauhanomaisesta ratkaisusta.

Myös Belgia on ilmoittanut tukevansa Ranskan ja Saksan aloitetta. Ulkoministeri Louis Michel kertoi tänään suhtautuvansa suunnitelmaan "hyvin suosiollisesti".

Saksan ja Ranskan rauhansuunnitelma turvallisuusneuvostoon

Saksan puolustusministeri Peter Struck on vahvistanut, että Ranska ja Saksa aikovat perjantaina esittää YK:n turvallisuusneuvostolle yhteisen Irakia koskevan rauhansuunnitelman.

Aloitteen tarkoituksena on estää Irakin vastainen sota asetarkastuksia tehostamalla.

-Toivomme, että aloitteeseen suhtaudutaan myönteisesti turvallisuusneuvostossa 14. helmikuuta, Struck sanoi saksalaisen televisioaseman haastattelussa.

Struck kertoi, että aloite keskittyy Ranskan ehdotuksiin, joiden mukaan Irakissa työskentelevien asetarkastajien määrää kasvatettaisiin suuresti.

Puolustusministeri: Venäjä tukee aloitetta


Venäjä tukee Ranskan ja Saksan aloitetta Irakin sodan estämiseksi, jos aloite tuodaan YK:n turvallisuusneuvostoon, kertoi Venäjän puolustusministeri Sergei Ivanov aiemmin tänään.

Ivanov puhui tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin Münchenissä pidettävän turvallisuuskokouksen yhteydessä. Hänen mukaansa ryhmä venäläisiä asiantuntijoita voisi lähtemään Irakiin etsimään joukkotuhoaseita, jos asetarkastusryhmää vahvistetaan. Venäjä voisi myös tarjota tiedustelukoneita.

Jos turvallisuusneuvosto käsittelee Saksan ja Ranskan suunnitelmaa, "minulla ei ole epäilystä siitä että Venäjä tukee sitä", Ivanov sanoi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 09.02.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.