Mainos

Saksa ja Ranska välttyvät EU:n rankaisulta

Päätös jättää rankaisematta Ranskaa ja Saksaa jo kolmatta vuotta jatkuvista budjettivajeista ärsyttää etenkin budjettikurinsa säilyttäneitä maita.

Euroopan unionin maat ovat vahvistaneet äänestyksen jälkeen kiistellyn päätöksen, jonka mukaan Saksaa ja Ranskaa vastaan ei aloiteta rankaisutoimia budjettivajeiden takia. Päätös tehtiin jäsenmaiden määräenemmistöllä, kokouslähteistä kerrottiin.

Päätös merkitsee sitä, että Saksa ja Ranska välttyvät EU:n kurinpitotoimilta, jotka voisivat johtaa suurimmillaan jopa miljardien eurojen sakkoihin. Unionin kasvu- ja vakaussopimuksen mukaan julkisen talouden alijäämä saisi olla korkeintaan 3,0 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Ministereiden enemmistö tyytyi julistukseen, jossa vaaditaan menojen katkaisua. Suomen ohella kolme muuta maata oli kompromissia vastaan. Näiden joukossa olivat Itävalta ja Hollanti, kokouslähteistä kerrotaan.

Kompromissi, jonka mukaan Ranska ja Saksa voivat tasapainottaa budjettinsa omassa tahdissaan, on herättänyt ärtymystä varsinkin budjettikurin säilyttäneissä maissa. Myös talouskomissaari Pedro Solbes on raivoissaan siitä, että EU:n kaksi suurinta maata jyräävät muut poliittisessa pelissä.

Käytännössä julistus päättää EU:n komission rikkomusmenettelyn, jonka sen oli aloittamassa Saksaa vastaan. Saksan julkisen talouden vaje on Ranskan tavoin rikkomassa ensi vuonna kolmatta kertaa peräkkäin sallitun rajan.

Kalliomäki: Aika näyttää vaikutukset

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäen (sd.) mukaan on vaikea ennakoida, mitkä ovat päätöksen seuraukset. Yön valvomisesta väsynyt Kalliomäki vahvisti, että ecofin-kokouksessa järjestettiin useampi äänestys. Ajoittain myös tunteet kuumenivat.

Kalliomäki arvioi, että aika näyttää nopeasti, heijastuuko ratkaisu euroalueen korkoihin. Paljon vaikeampi on mitata sitä, miten kiista vaikuttaa tulevien jäsenmaiden talouskuriin tai vakaus- ja kasvusopimuksen kunnioittamiseen.

(MTV3-STT)

(Talousuutiset 25.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.