Mainos

Saksa ja Ranska kiirehtivät EU-uudistuksia

Ranska ja Saksa aikovat ajaa yhdessä läpi Euroopan Unionin sisäiset uudistukset seuraavan puolen vuoden aikana eli Ranskan puheenjohtajuuskaudella. Maiden johtajat sopivat asiasta tänään Saksan Mainzissa pitämässään huippukokouksessa

Gerhard Schröder ja Jaques Chirac

Ranskan ja Saksan yhteisen puolustus- ja turvallisuusneuvoston julkaiseman julkilausuman mukaan maat aikovat jatkaa eurooppalaisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kehittämistä. Molemmat maat ilmoittivat halunsa muodostaa eurooppalainen strateginen ilmakuljetuslaivue.

EU:n kiertävä puheenjohtajuus siirtyy Ranskalle heinäkuun alussa tärkeässä vaiheessa juuri ennen kuin unionin on määrä päättää laajentumisestaan Itä-Eurooppaan. Molemmat maat haluavat ennen Ranskan puheenjohtajuuskauden alkua varmistaa, että integraation kannalta keskeiset Ranskan ja Saksan suhteet ovat kunnossa. -EU:n 15 maan suhtautumistavoissa on painotuseroja. Siksi tarvitsemme hyviä Saksan ja Ranskan välisiä suhteita, jotta asiat saadaan etenemään, kertoivat ranskalaiset kokouslähteet uutistoimisto Reutersille.

Balkan-kokous luvassa Kroatiassa

Kokouslähteiden mukaan kokouksen päätösjulkilausumassa ei ollut tarkoituskaan päästä yksimielisyyteen EU:n rakenteiden uudistamiseen liittyvistä asioista. Myös erimielisyydet tunnustetaan avoimesti, vakuuttivat kummankin puolen kokouslähteet.

Keskeisinä uudistettavina asioina noussevat esille veto-oikeuksien muuttaminen sekä suurten maiden äänestysoikeuksien laajentaminen. Varsinkin Saksa on vaatinut itselleen lisää valtaa äänestyksissä, koska maan asukasluku on merkittävästi suurempi kuin esimerkiksi Britannian, Ranskan tai Italian.

Liittokansleri Gerhard Schröder hyväksyi uutistoimisto AP:n mukaan Ranskan presidentin Jacques Chiracin ehdotuksen pitää Balkanin huippukokous, johon kutsutaan kaikki entisen Jugoslavian valtiot, poisluettuna Slobodan Milosevicin johtama Serbia. Kokous pidettäisiin todennäköisesti Zagrebissa Kroatiassa, mutta päivämäärästä ei vielä ole sovittu.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.