Saksa hillitsee ilmastonmuutosta taloja tiivistämällä

Saksalaiset talonrakentajat joutuvat tekemään taloistaan vuodesta 2009 alkaen niin tiiviitä, että energiaa kuluu 30 prosenttia nykyistä vähemmän. Määräyksiä on noudatettava 50 000 euron sakon uhalla.

Saksan hallitus usuttaa hatarien talojen omistajat lämpöremonttiin ilmaston pelastamiseksi. Uudet talot on rakennettava sakon uhalla alusta alkaen energiapiheiksi.

Saksa aikoo pienentää vuoteen 2020 mennessä kasvihuonekaasupäästöjä 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta.

Kolmannes urakasta sälytetään talonomistajille. He joutuvat tekemään taloistaan vuodesta 2009 alkaen niin tiiviitä, että energiaa kuluu 30 prosenttia nykyistä vähemmän.

Sama koskee vanhojen rakennusten saneeraajia. Määräyksiä on noudatettava 50 000 euron sakon uhalla.

Jatkoa seuraa vuonna 2012, jolloin talojen energiankulutusta on määrä pienentää seuraavan kerran - jälleen 30 prosenttia. Hallituksen tavoitteena on nostaa lisäksi uusiutuvan energian osuus talojen lämpöenergiasta nykyisestä 6 prosentista 14 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Alun perin päämääränä oli pakottaa myös vanhojen talojen omistajat siirtymään uusiutuvaan energiaan. Yritys kuitenkin kilpistyi talonomistajien ja kristillissosiaalisen talousministerin Michael Glosin ankaraan vastustukseen.

Valtio aikoo tukea uusiutuvan energian käyttöönottoa ensi vuonna 350 miljoonalla ja siitä lähtien 500 miljoonalla eurolla vuodessa. Talonomistaja voi saada avustusta sekä valtion lainaa aurinko- ja puupellettilämpöjärjestelmän rakentamiseen että rakennusten tiivistämiseen.

Öljyteollisuuden pettymykseksi hallitus ei aio tukea muutostöitä, jotka mahdollistaisivat bioöljyn tai biokaasun käyttämisen tavallisissa öljypolttimoissa.

"Saksa näyttää mallia"

- Millään muulla maalla koko maailmassa ei ole näin konkreettista ilmansuojeluohjelmaa, ylistää sosialidemokraattinen ympäristöministeri Sigmar Gabriel.

Saksa käyttää ilmastonsuojeluun ensi vuonna 3,3 miljardia euroa, mikä on kolme kertaa enemmän kuin vuonna 2005. Hallitus uskoo, että panostus ei pelkästään hidasta ilmaston lämpenemistä vaan lisää myös ympäristötekniikan vientiä ja luo yli 300 000 uutta työpaikkaa.

Gabriel toivoo Saksan esimerkin rohkaisevan kehitysmaita, jotka pelkäävät tiukkojen ilmastonsuojeluvaatimusten hidastavan taloudellista kehitystään. Saksa tukee kehitysmaiden siirtymistä uusiutuvaan energiaan 120 miljoonalla eurolla vuodessa.

- Todistamme esimerkillämme, että ilmastonsuojelu on mahdollista kuormittamatta valtioiden taloutta ja kuluttajia ylimääräisillä maksuilla, Gabriel vakuuttaa.

Vuokralaiset pettyneitä

Vuokralaisliitossa päätöksiin ollaan pettyneitä. Puheenjohtaja Franz-Georg Rips toivoi viimeiseen asti, että myös vanhojen talojen omistajat velvoitetaan tiivistämään usein niin vetoisat ja kylmät talonsa.

Saksassa vuokralainen maksaa kaikki lämmityskulut.

Vihreiden mielestä paljon suurempia hiilidioksidisäästöjä saataisiin aikaan luopumalla moottoriteiden vapaista nopeuksista ja pudottamalla autojen kattonopeus 120 kilometriin tunnissa. Kansalaisille se ei maksaisi puolueen puheenjohtajan Reinhard Bütikoferin mukaan senttiäkään ja päästörajoitustavoitteeseen päästäisiin nykyistä nopeammin.

Saksan energialiitossa puolestaan lasketaan, että uudet ilmastovaatimukset nostavat rakentamiskuluja enimmillään viisi prosenttia.

- Koska lämmityskulut laskevat vastaavasti, niin lisämaksuja ei ole tiedossa sen kummemmin talonomistajalle kuin vuokralaisillekaan, arvioi liiton johtaja Stephan Kohler.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat