Saksa: EU voi jatkaa neuvotteluja ilman Puolaa

Puola torjuu yhä ehdotukset EU:n uudeksi perussopimukseksi. Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo, että Puola voidaan sulkea jatkossa neuvottelujen ulkopuolelle.

Puheenjohtaja Saksa haluaa, että EU-maat jatkavat neuvotteluja uuden perussopimuksen yksityiskohdista Puolan vastustuksesta huolimatta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sopu uudesta sopimuksesta on siirtymässä tulevaisuuteen. EU:n sopimusuudistus vaatii aina jäsenmaiden yksimielisyyden.

Puola ilmoitti illalla Brysselin huippukokouksessa, ettei se hyväksy viimeisintä kompromissia, jonka Saksa oli tuonut pöytään.

Saksan liittokansleri Angela Merkel aikoo tämän vuoksi ehdottaa muille maille, että uuden sopimuksen hiomista jatkettaisiin ilman Puolaa. Puola voisi liittyä joukkoon myöhemmin syksyllä.

EU-huippukokouksen oli alun perin määrä päättää jo nyt kaikista sopimusuudistuksen tärkeimmistä linjauksista. Sopimus korvaisi kansanäänestyksissä kaatuneen perustuslain.

Sovun yksityiskohdat oli tarkoitus hioa niin sanotussa hallitustenvälisessä konferenssissa. Se voidaan avata jäsenmaiden enemmistön päätöksellä, mutta uudistuksia ei voida lopullisesti hyväksyä ilman yksimielisyyttä.

Ilman Puolaa voidaan neuvotella, mutta ei päättää

Konferenssi oli tarkoitettu muodollisuudeksi, mutta siitä voi tulla nyt uusi poliittinen riita.

Sopimuksesta tulossa sekava

Kaatuneessa EU:n perustuslaissa kaavailtiin, että päätöksentekoon tarvittaisiin jatkossa yleensä 55 prosenttia jäsenmaista ja 65 prosenttia EU:n väestöstä. Puola pelkää menettävänsä tämän myötä valtaa erityisesti Saksalle.

Saksan Brysselissä esittelemään kompromissiehdotukseen sisältyi ajatus, että uusien äänestyssääntöjen voimaantuloa lykättäisiin vuodesta 2009 vuoteen 2014. Lisäksi lainsäädäntöpäätöksissä vähemmistöön jäävät maat voisivat nykyistä helpommin viedä kiistakysymykset EU:n huippukokouksen käsittelyyn.

Puolan mukaan tämä ei vielä riitä. Maan ohella Britannialla oli vielä illallakin omia vaatimuksia. Niihin oltiin kuitenkin tiettävästi löytämässä ratkaisut.

Joka tapauksessa uudesta sopimuksesta näytti olevan tulossa erittäin sekava. Alun perin perustuslain piti nimenomaan yksinkertaistaa ja selkeyttää EU:n päätöksentekoa.

Aiemmin päivällä neuvottelut näyttivät jo etenevän pienin askelin. Jäsenmaat kykenivät iltapäivän mittaan sopimaan muun muassa EU:n ulkopoliittisen edustajan uudesta nimikkeestä ja tehtävästä sekä hälventämään Ranskan huolen kilpailupolitiikasta.

Ulkoministeristä luovutaan

EU:lle perustuslaissa kaavaillun ulkoministerin titteli vaihtuu. Jäsenmaat ovat päättäneet kutsua ulkopolitiikan keulahahmoa vastaisuudessakin EU:n korkeaksi edustajaksi. Ulkoministerin titteli oli liian kiistanalainen. Se ei kelvannut etenkään Britannialle.

EU:lla on jo nyt ulkopolitiikassa korkea edustaja, Javier Solana. Jatkossa tehtävänkuvaa on tarkoitus vahvistaa. Edustajasta tulisi esimerkiksi EU-komission varapuheenjohtaja. Nykyisin Solana toimii komission ulkopuolella.

Tehtävän vahvistaminen edellyttää kuitenkin, että EU-maat pääsevät sopuun uudesta perussopimuksesta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat