Mainos

Saksa: Ei päätöstä USA:n joukkojen vähentämisestä

Saksan mukaan lopullista päätöstä amerikkalaisten joukkojen vähentämisestä Saksassa ei ole tehty.

Amerikkalainen New York Times -lehti kertoi tänään että Yhdysvallat aikoo vetää Saksasta kaksi maavoimien divisioonaa. Siten Saksaan jäisi vain puolet siellä nykyisin olevista 70 000 sotilaasta.

Saksan ulkoministeriön edustaja Walter Lindner sanoi lehtitietoja spekulaatioksi. Hän kertoi, että päätöksenteko joukkojen mahdollisesta vähentämisestä on vielä kesken ja että mitään lopullista päätöstä ei ole tehty.

Jo aiemmin on ollut tiedossa, että Yhdysvallat kaavailee Euroopassa olevien joukkojensa sijoitukseen huomattavia muutoksia. Tiedot muutoksista ovat olleet kuitenkin varsin epämääräisiä.

New York Timesin lähteiden mukaan Saksasta ollaan myös siirtämässä amerikkalaiset F-16-hävittäjät Turkkiin ja F-15-hävittäjät siirretään pois Islannista. Suunnitelmiin kuuluu myös amerikkalaisjoukkojen lähettäminen Lähi-itään, Keski-Aasiaan ja muille mahdollisille konfliktialueille.

Turkin ulkoministeri Abdullah Gül ei halunnut kommentoida lehtitietoja hävittäjäsiirroista perjantaina. Hänen mukaansa tilanne on ennallaan. Turkin armeijan varakomentaja kenraali Ilker Basbug sanoi puolestaan viime viikolla, että USA haluaisi sijoittaa Incirklikin lentotukikohtaan hävittäjiä.

Joukkojen siirtosuunnitelmilla USA pyrkii varautumaan aiempaa paremmin niin maailmanlaajuiseen taisteluun terrorismia vastaan kuin paikallisiin konflikteihinkin.

Eräät asiantuntijat ja amerikkalaisten liittolaiset pelkäävät lehden mukaan, että joukkojen siirrot vähentävät Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa sotilasliitto Natossa ja heikentävät Yhdysvaltojen suhteita liittolaismaihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.