Mainos

Sakkovankien määrä vähenee

Eduskunnan tänään hyväksymän lainmuutoksen uskotaan vähentävän sakkojen vuoksi vankilassa istuvien määrää 20-30:llä.

Eduskunta yrittää vähentää sakkovankien määrää Suomen vankiloissa. Tänään hyväksytty lainmuutos merkitsee sitä, että enintään 20 päiväsakon suuruista rangaistusta ei voi enää muuntaa vankeudeksi.

Eduskunta hyväksyi muutoksen äänin 161-9. Asiaa vastustivat perussuomalaiset, kristillisdemokraatit sekä kokoomuksen Lyly Rajala. Vastustajien mielestä lainmuutos merkitsee käytännössä rangaistusten lieventämistä ja on omiaan vähentämään lainkuuliaisuutta.

Asiaan eduskunnassa perehtynyt lakivaliokunta puolsi hallituksen ehdottamaa muutosta. Sakoista saadaan perittyä yli 90 prosenttia ja pieni osa maksamattomista sakoista muutetaan vankeustuomioiksi. Sakkovangit ovat useimmiten päihdeongelmaisia, asunnottomia ja aidosti varattomia ihmisiä.

Lakivaliokunnan mielestä tällaisten henkilöiden säilyttäminen vankiloissa on epätarkoituksenmukaista niin heidän itsensä kuin vankiloidenkin näkökulmasta. Valiokunta pitää heille parempana jonkinlaista yhdyskuntapalvelua tai päihdehuoltoa.

Suomen vankiloissa oli viime vuonna sakkovankeja päivittäin keskimäärin 179. Nyt hyväksytyn lainmuutoksen on arvioitu pienentävän lukua 20-30 henkilöllä. Muutos tulee voimaan näillä näkymin ensi vuoden alkupuolella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.