SAKKI ry: Nuorten yhteiskuntatietämys kateissa - ja sitä myötä äänestysinto

Äänestysikärajan laskeminen 16 ikävuoteen ei ole ratkaisu nuorten äänestysaktiivisuuden lisäämiseen. Tätä mieltä on Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto, SAKKI ry.

Sen mielestä keinotekoisen ikärajatemppuilun sijaan tulisi luoda nuorelle ikäluokalle aitoja vaikuttamisen paikkoja omissa elin- ja asuinympäristöissä.

- Nuorille pitäisi tarjota nykyistä paremmin tietoja ja valmiuksia osallistua yhteisiin päätöksentekopaikkoihin ja täysi-ikäisinä myös vaaleihin, perustelee SAKKI ry:n puheenjohtaja Susanna Haapalainen.

Hänen mielestään nuorten yhteiskuntatietämys on hälyttävän alhaisella tasolla, mistä johtuen useilla myös kiinnostus esimerkiksi äänestämiseen on kateissa.

Haapalainen muistuttaa, että nuoret haluavat omien sanojensa mukaan ensisijaisesti vaikuttaa oman asuin- ja opiskelupaikkansa asioihin, joita varten on olemassa varsin toimivia vaikutus- ja päätöksentekokanavia.

- Oppilaskuntien ja nuorisovaltuustojen asema on tunnustettava laissa ja niihin on ohjattava riittävät resurssit, vaatii SAKKIn puheenjohtaja Haapalainen.

Oppilaskunnat ovat oiva paikka vaikuttaa oman oppimisympäristön asioihin ja etenkin toisella asteella myös laajemmin opiskelupaikkakunnan ja jopa valtakunnantason asioihin.

- Näihin toimielimiin panostaminen ja niiden kautta vaikuttaminen antaa nuorille aidon vaikutusmahdollisuuden omaan arkeen ja ympäristöön, Haapalainen painottaa.

Katso Mari Haaviston juttu

(MTV3)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat