Sakari T. Lehto: Ulkomaisella rahalla vaaransa

Ministeri ja Partekin entinen konsernijohtaja Sakari T. Lehto arvostelee tuoreessa Kanava-aikakauslehdessä maan ylimmän johdon ja yritysten suhtautumista ulkomaiseen pääomaan. Lehto sanoo ulkomaisella pääomalla olevan myös kielteisiä vaikutuksia puolta, joita ei ole meillä riittävästi vaivauduttu pohtimaan.

Lehdon mielestä maan hallituksen, Suomen Pankin ja yritysten on syytä katsoa peiliin. Hän pitää outona ja huolettomana sitä, että vieraan pääoman kasvussa ei ole harkittu keinoja sen mukanaan tuomien kielteisten ilmiöiden hallitsemiseksi. Lehto sanoo johtamisen ja johtajuuden milteipä pyhiin periaatteisiin kuuluvan, että tehtävän päätöksen seurauksia on tarkoin arvioitava. Nyt tästä periaatteesta on hänen mielestään lipsuttu.

-Strategisesti merkittäviä osake-eriä on myyty ostajia kaikenpuolisesti valikoimatta lähes säännönmukaisesti ulkomaille, valtio ja pankit esimerkkiä näyttäen, sanoo Lehto.

Hän uskoo, että painavan suomalaisen aseman säilyttäminen avainyrityksissä on mahdollista, jos vain toimeen tartutaan ja laskelmiin otetaan kaikki asiaan vaikuttavat tekijät. Lehdon mukaan ulkomaisella omistuksella on kiistatta ansionsa. Hyvinä asioina Lehto näkee muun muassa sen, että yritykset ovat sitä tietä saaneet omia pääomia sekä suoraan että osakekurssien nousun kautta. Ulkomainen omistus on myös muuttanut yritysten osingonjakopolitiikkaa ja antanut niille itseluottamusta aktiiviseen ulkomaisen oman pääoman hankintaan.

Hyvät voitot tavoitteena

Lehto arvioi suurimman osan ulkomaisesta pääomasta tulleen maahan hakemaan hyviä voittoja osinkojen ja kurssivoittojen muodossa. Pääoma on sijoittunut hyvin likvidisti eli on helposti muutettavissa rahaksi. Pääoma on suurelta osin luonteeltaan myös passiivista, eikä osallistu yhtiöiden strategiseen ohjailuun. Jos tällainen pääoma ei saavuta tavoitteitaan, tuntee asemansa epävarmaksi tai näkee parempia mahdollisuuksia muualla, se vetäytyy pois.

-Jos yhtä aikaa lähtevän varallisuuden määrä on suuri, turbulenssi voi tuntua jopa maan talouspolitiikan hoidossa, arvioi Lehto.

Yritystasolla tällainen vastuun kantamisesta kieltäytyvä ja pakenemaan valmis suuri pääoma on Lehdon mielestä kriisin tullessa vaarallinen.

Suomi reuna-aluetta

Myös pitkäaikaisissa sijoituksissa tavoitteena voivat olla pääoman omistajan itsekkäät tarpeet. Suuren ja vaikutusvaltaisen yrityksen ollessa kyseessä sijoituksen tulokset voivat Lehdon mukaan suorastaan vahingoittaa Suomen koko kansantaloutta.

Suomi on reuna-aluetta. Lehto pitää mahdollisena, että ulkomaisen sijoituspääoman mukana yli rajojen tapahtuvat rationointi ja muut sen kaltaiset toimet, jotka vievät täältä pois työpaikkoja, lisääntyvät.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat