SAK: Yli 60-vuotiaiden työttömyysturvaa ei saa heikentää

SAK:n puheenjohtajan, Huomenta Suomessa vierailleen Lauri Lylyn mukaan eläketyöryhmä voi päästä sopuun ensi maanantaihin mennessä. Sopimuksen synty edellyttää, että sopu rakennetaan vuonna 2005 synnytetyn edellisen ratkaisun pohjalta. SAK:lle kynnyskysymys on, ettei yli 60-vuotiaiden työttömyysturvaa heikennetä.

Eripuraisen eläketyöryhmän viimeinen takaraja alkaa häämöttää. Tähän mennessä ongelmallisia asioita ovat olleet eläkeputken katkaiseminen, työttömyysturvan leikkaaminen ja se, että täydelle eläkkeelle pääsisi vain neljänkymmenen vuoden työuran jälkeen. Eläketyöryhmä on saanut lisäaikaa tämän kuun loppuun asti.

- Haemme vaihtoehtoa sille hallituksen kevään kategoriselle kahden vuoden eläkeiän nostamiselle. Nyt meillä on pöydässä kaikki elementit, joilla me tämä vaihtoehto pystytään toteuttamaan paremmin kuin se kategorinen eläkeiän nosto, vakuuttaa Lyly aamun Huomenta Suomessa.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoo, että nyt yritetään hieroa sovintoa. Sitä haittaavat kuitenkin erilaiset säästölistat, joita matkan varrella on neuvottelupöytään ilmaantunut.

- Ne eivät alun perin kuuluneet tähän valikkoon. Ja se tässä on jarruttanut näitä pyrkimyksiä, Lyly valittaa.

Lylyn mukaan suuri kiistakysymys on hallituksen kaavailema työttömyyseläkeputki. SAK:lle se on erittäin suuri oikeudenmukaisuuskysymys.

- Työnantajat haluavat, että 60-vuotiaan ihmisen työttömyysturva puolitettaisiin sitten kun 500 päivää tulee täyteen, joten hän putoaisi perusturvalle. Työnantajat, jotka maksavat lisäpäivän, yrittävät vyöryttää tämän lisäpäivien maksatuksen valtion piikkiin. Isot työnantajat saisivat tästä lottopotin, Lyly maalailee.

- Monta epäoikeudenmukaisuutta etenisi, jos tämä toteutuisi, Lyly sanoo.

Koulutusta ja työhyvinvointia pitää parantaa

Lylyn mielestä Elinkeinoelämän keskusliitto voisi näyttää hyvää esimerkkiä yrityksille ja kertoa, että näitä ikääntyviä työntekijöitä pitäisi pitää töissä. Nythän voi pitää ikääntyviä töissä, eikä kukaan pakota sanomaan siitä päästä irti. Voisin sanoa, että ihmiset yleensä haluavat tehdä normaaliin vanhuseläkkeeseen asti töitä, Lyly huomauttaa.

Lylyn mielestä ongelmana on se, että ihmiset joutuvat jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin 52-vuotiaana.

- Tähän asiaan meidän pitää puuttua, sillä tämä on se iso kysymys. Puolet ihmisistä joutuu jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle eri syiden takia . Työelämässä on paljon asioita, jotka vaikuttavat näihin varhaisiin työkyvyttömyyseläkkeisiin, Lyly muistuttaa.

- Meidän pitää miettiä työelämän alkupäätä eli koulutusta, mutta myös työhyvinvointia niin, että jaksetaan olla sinne 63-vuotiaaksi asti.

Työryhmien jäsenet ovat edelleen hyvin kaukana toisistaan.

- EK yrittää säästölistalla saada tässä aikaiseksi myös muita tarkoitusperiä kuin tätä itse työuran jatkamista, Lyly epäilee.

Lue myös:

    Uusimmat