SAK: Vapaakauppasopimuksen välimiesmenettelyä rukattava

Elinkeinoelämän Keskusliitto EK, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ovat kaikki Euroopan Unionin ja Yhdysvaltojen välisen vapaakauppasopimuksen (TTIP) kannalla, koska järjestöjen mukaan tärkeää on lisätä Suomen ja Euroopan kilpailukykyä.

– Vapaakauppasopimuksen vaikutuksia on vaikea arvioida, koska asia on kesken. Mutta kyllä Suomen kaltainen pieni talous on aina tarvinnut sitä vapaata kauppaa. Kyllä se perusoletus on, että tämänkin sopimuksen vaikutukset ovat positiivisia, SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Aleksi Kuusisto linjaa.

– Jopa 80 prosenttia hyödyistä on arvioitu tulevan tästä teknisten määräysten yhteensovittamisesta ja julkisten hankintojen avaamisesta, erityisesti Yhdysvalloissa. Näitä on vaikea arvioida, koska neuvottelut kesken. Tämä on ensimmäinen vapaakauppasopimus, jota EU neuvottelee, ja jonka takana on eurooppalainen elinkeinoelämä. Kaikkien maiden keskusjärjestöt ovat yksimielisesti tämän takana, tällaista tilannetta ei ole aikaisemmin ollut vapaakauppasopimusneuvotteluissa, EK:n johtava asiantuntija Simo Karetie sanoo MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa. 

Vapaakauppasopimuksen tarkoituksena on kerrottu olevan kaupan esteiden poistaminen ja uusien työpaikkojen luominen. Sopimusta vastustavat aktivistit syyttävät EU:ta neuvotteluiden salaamisesta. Lisäksi TTIP:n vastustajien mukaan ongelmana ovat sääntelyn yhdenmukaistaminen ja välimiesmenettely. 

"On kohtia, jotka tarvitsevat rukkaamista"

MTK ja SAK myöntävät, että etenkin vapaakauppasopimuksessa esillä olleessa välimiesmenettelyssä on kohtia, jotka tarvitsevat rukkaamista. Myös TTIP-sopimuksessa useaan kertaan arvosteltu investointisuoja mietityttää SAK:ta. Investointisuoja antaisi monikansallisille yhtiöille mahdollisen riitauttaa esimerkiksi vapaakauppasopimusmaassa tehtyjä lakeja, jos ne haittaavat yritystä. 

– Investointisuojaan ja välimiesmenettelyyn liittyy riskejä. Me toivotaan, ettei sitä otettaisi käyttöön tässä sopimuksessa, koska se antaa mahdollisuudet yrityksille lobata demokraattisia päättäjiä haitallisella tavalla. Ensisijainen vaihtoehto on, että riidat käsitellään kansallisissa tuomioistumissa, Kuusisto kertoo.

– Tällä investointisuojalla on niin suuri tuki USA:ssa ja osittain myös EU:ssa, että me voidaan kyllä hyväksyä tämä välimiesmenettely, jos sitä uudistetaan merkittävästi, niin, että välimiehet laitetaan demokraattiseen kontrolliin, Kuusisto sanoo.

– Yritykset investoidakseen tarvitsevat suojan. Emme voi lähteä siitä, että poliittisella päätöksellä käännetään toimintaympäristö erilaiseksi kuin tällä hetkellä tai investointihetkellä on. Tavallaan se on ihan looginen näkökulma, MTK:n johtaja Juha Ruippo toteaa TTIP:n investointisuojasta.

Viime vuonna ilmoitettiin, että vapaakauppaneuvottelut Yhdysvaltain kanssa olisi saatava päätökseen vuoden 2015 loppuun mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat