Mainos

SAK valmis tuponeuvotteluihin

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on valmis tuponeuvotteluihin. Puheenjohtaja Lauri Ihalaisen mukaan luvassa on poikkeuksellisen vaikea kierros.

Tuhdimpi työsuhdeturva, pelisäännöt tulos- ja voittopalkkioille, neljän tunnin vähimmäistyöaika. Siinä laadullisia eväitä, joiden pohjalta ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on valmis neuvottelemaan kaksivuotisesta ja kattavasta tulosopimuksesta.

Puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd.) varoittaa, että tiedossa on poikkeuksellisen vaikea kierros eikä sopimukseen pääsystä ole takeita. SAK:n hallitus päätti tupoyritykseen lähtemisestä yksimielisesti tänään.

Ihalaisen mukaan keskitetyllä ratkaisulla voitaisiin päästä "vientivetoisen talouden yskimisvaiheen yli". Ihalainen tosin moitti kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, että työnantajat ovat toistaiseksi keskittyneet ampumaan alas palkansaajapuolelta esitettyjä tavoitteita, vaikka nyt pitäisi luoda edellytyksiä tupoyritykselle.

SAK itse ryyditti tuloneuvottelujen alkutunnelmia listaamalla omat laadulliset tavoitteensa; palkankorotustavoitteisiin palataan kahden viikon kuluttua. Ihalainen vain toisti kantansa, että ostovoiman kasvattamisessa pääpaino on nyt palkankorotuksissa, ei veronkevennyksissä, ja että palkankorotukset on lyötävä kiinni molempien vuosien osalta.

SAK:laisten liittojohtajien puheissa on jo vilauteltu ilman Akavaa tehtävän tuloratkaisun mahdollisuutta. Ihalaisen mukaan kaikki keskusjärjestöt ovat neuvotteluihin lähdettäessä samalla viivalla.

-Onko Akava mukana, sen päätöksen tekee Akava, ei me. Toimihenkilöjärjestöt STTK ja Akava ottavat tuloneuvottelujen aloittamiseen kantaa hallituksissaan ensi viikolla.

Työnantajamaksulla irtisanomisia vastaan


SAK:n tavoitteet keskittyvät osaamisen ja työsuhdeturvan parantamiseen, työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen, työhyvinvointiin ja työssäjaksamiseen ja työelämän yhteistyön kehittämiseen. Työnantajien maksettavaksi tulisi mm. uusi muutosturvaraha. Se maksettaisiin taloudellisten ja tuotannollisten syiden tai toiminnan uudelleen järjestelyjen vuoksi irtisanotuille.

Ammattiliitot yli keskusjärjestörajojen ovat syksyn mittaan peränneet kohennuksia työsuhdeturvaan. Hallituksen varapuheenjohtaja Pekka Ahmavaara (vas.) arvioikin, että tässä etenemisellä on suuri paino liittojen ottaessa aikanaan kantaa siihen, kelpuuttavatko ne keskusjärjestöjen sorvaaman neuvottelutuloksen.
Johtaja Kirsti Palanko-Laakan (sd.) mukaan tavoitteena on mm. välttää tilanteet, jossa yritys päätyy lakkauttamaan Suomessa toimivan kannattavan yksikön, koska irtisanominen on täällä halvempaa kuin muissa EU-maissa. Tästä tunnetuin esimerkki on mm. Fujitsu-Siemensin tehdas.

Työajoissa kärkimaiden tahtiin

Työmarkkinajärjestöjen olisi myös aloitettava hanke, jonka tarkoituksena on lyhentää työaikaa EU:n kärkimaiden eli Saksan ja Ranskan tasolle. Määrällisiä tai vuosilukuihin sidottuja esityksiä ei tehty.

-Meillä ei ole tarvetta kirmata yli kärkimaiden, mutta ei myöskään jäädä jälkeen, Ihalainen haarukoi.

SAK myös lyhentäisi keskeytymätöntä kolmivuorotyötä tekevien vuosityöaikaa yhdellä työvuorolla. Tämä ryhmä jäi viimeksi rannalle, kun työaikaa lyhennettiin helatorstaiviikolta. Erityisesti naisvaltaisilla palvelualoilla on aivan vastakkaisia työaikapaineita. Osa-aikaisille perätään neljän tunnin yhdenjaksoista vähimmäistyöaikaa työvuorokaudessa.

Ihalainen muistutti, että jo matkakustannukset saattavat pahimmassa tapauksessa olla isommat kuin tunnin-parin työrupeamasta kertyvät ansiot.

SAK odottaa myös valtiovallan tukevan tuloratkaisun syntyä, mutta johtaja Pertti Parmanteen (sd.) mukaan valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) "voi huokaista helpotuksesta", sen verran maltillisia toiveet ovat.

Mahdolliset pienet veronkevennykset olisi suunnattava pieni- ja keskituloisille. Hallituksen on myös varauduttava työttömyyden kasvuun ja suunnattava rahaa aikuisväestön osaamisen kohentamiseen.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 23.09.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.