Mainos

SAK vahvisti palkkatavoitteet

Palkansaajajärjestö SAK tavoittelee tupo-pöydässä kahden prosentin ostovoiman lisäystä.

SAK:n hallitus vahvisti tänään järjestön palkkatavoitteet syksyn tulokierrokselle. SAK tavoittelee kaksivuotista keskitettyä kokonaisratkaisua, jonka tavoitteena on varmistaa palkansaajien myönteinen ostovoimakehitys ja tukea työllisyyttä, ja näin rakentaa silta yli epävarmojen talous- ja työllisyysnäkymien.

SAK:n tavoittelema palkkaratkaisu ilman uusia verokevennyksiä merkitsisi noin kahden prosentin ostovoiman kasvua ensi vuonna. Sopimuskorotusten kustannusvaikutus kansantaloudessa olisi ensi vuonna noin 3,8 prosenttia ja vuonna 2004 noin 3,4 prosenttia.

Ensi vuodelle SAK tavoittelee 55 euron korotusta kuukausipalkkoihin ja 33 sentin korotusta tuntipalkkoihin. Tämän kustannusvaikutukseltaan 2,5 prosentin yleiskorotuksen lisäksi palkkaratkaisuun sisältyisi prosentin suuruinen liittoerä sekä 0,3 prosentin suuruinen tasa-arvoerä.

Vuonna 2004 yleiskorotus olisi 53 euroa kuukaudessa tai 32 senttiä tunnilta. Yleiskorotuksen kustannusvaikutus kansantaloudessa olisi 2,3 prosenttia, liittoerä 0,8 prosenttia ja tasa-arvoerä 0,3 prosenttia. Liitto- ja tasa-arvoerien käytöstä sovittaisiin alakohtaisesti. Tasa-arvoerän määrittelyssä huomioitaisiin alan matalapalkkaisuus ja naisvaltaisuus.

Ensimmäinen palkankorotus tulisi voimaan sopimuskauden alkaessa 1.2.2003, toinen helmikuussa 2004. SAK painottaisi korotukset pieni- ja keskituloisille, jolloin myös myönteiset seurausvaikutukset kotimaiseen kysyntään ovat suurimmat.

SAK:n hallitus edellyttää lisäksi, että ratkaisuun sisältyy ansiokehityslauseke sekä indeksiehto, joilla voidaan varautua ennakoimattomiin taloudellisiin muutoksiin.

Yhdessä aiemmin päätettyjen verokevennysten ja palkkaliukuman kanssa palkkaratkaisu toisi ensi vuonna 2000 euron kuukausituloilla palkansaajan kukkaroon noin 64 euroa kuukaudessa. SAK:laisen perheen käteen jäävä tulo kasvaisi ensi vuonna keskimäärin 135 eurolla kuukaudessa.

Mahdollinen verokevennysvara tulisi SAK:n mielestä molempina vuosina kohdistaa työllisyyssyistä pieni- ja keskituloisille. Tämä voisi tapahtua esimerkiksi ansiotulovähennyksen tasoa nostamalla tai aloittamalla työmatkakuluvähennyksen omavastuun poistaminen.

SAK:n hallituksen kokouksessa todettiin myös, että epävarma, osin jopa kohtuullisen synkkä, kansainvälinen ja kotimainen talous- ja suhdannetilanne edellyttävät budjettiriihessä ajateltua merkittävämpää työllisyyspakettia. Vahvat työllistämistoimet yhdistettynä palkansaajien tasaista ostovoimakehitystä tukevaan tupoon muodostaisivat SAK:n lausunnon mukaan vahvan ja uskottavan vastauksen heikkeneviin työllisyysnäkymiin.

TT pitää SAK:n palkkatavoitteita ylimitoitettuna

Teollisuuden ja työnantajain TT pitää SAK:n palkkatavoitteita reilusti ylimitoitettuna.

TT:n laskelmien mukaan SAK:n vaatimukset toteutuessaan merkitsisivät noin viiden ja puolen prosentin ansiotason nousua.

Osastopäällikkö Risto Alanko TT:stä sanoo, että SAK:n palkankorotusluvut vaarantavat Suomen kilpailukyvyn:

-Vaatimukset, jotka tänään on julkisuuteen toimitettu, ovat taloudelliseen tilaan nähden hämmästyttävän korkeita. Tämän tyyppiset tavoitteet toteutuessaan merkitsisivät todella negatiivista seuraamusta työllisyyden ja kasvun paranemisedellytyksille, Alanko sanoo.

Alanko ei halua tässä vaiheessa täsmentää työnantajien palkankorotusvaraa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 07.10.2002).

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja