SAK: Väestön ikääntymiseen varauduttava

Palkansaajakeskusjärjestö SAK katsoo, että seuraavan hallituksen keskeinen tehtävä on ryhtyä toimiin väestön ikääntymisen aiheuttamien yhteiskunnallisten ongelmien ehkäisemiseksi. SAK:n mukaan jo lähivuosina uhkaavaan murroksen laajuutta ei ole vielä täysin ymmärretty, eikä siihen ole varauduttu riittävästi.

Jo tämän vuosikymmenen aikana 700 000-800 000 työntekijää eli kolmannes suomalaisista poistuu työelämästä. Tämä on johtamassa paitsi pulaan pätevästä työvoimasta, myös talouskehityksen ja palveluiden taantumaan sekä verotuksen ja muiden kustannusten kasvuun.

SAK:n mielestä tulevan hallituksen on asetettava tavoitteekseen työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin ja työttömyyden painaminen viiteen prosenttiin. Järjestön tavoitteita tänään esitelleen puheenjohtaja Lauri Ihalaisen mukaan "suuri sukupolvenvaihdos" on hoidettava hallitusti. Tämä tarkoittaa, että sen on perustuttava kolmikantayhteistyöhön, jonka tuloksia SAK:ssa pidetään "vastaansanomattoman hyvinä".

-Me toivomme, että kun uutta hallitusohjelmaa rakennetaan, tämä perusjuttu Suomen selviytymistavasta on uudenkin hallitusohjelman yksi keskeinen johtopäätös, totesi Ihalainen.

Ihalaisen mukaan Suomen taloudellinen kilpailukyky tulee turvata. Vaikka SAK pitää tavoitteenaan palkansaajien ja heidän perheidensä turvallisen elämän takaamista, uudistukset on toteutettava siten, että myös tuotannon ja yritysten olisi paras sijoittua Suomeen. Koska Suomen menestyksen katsotaan perustuvan osaamiseen ja laatuun, SAK:ssa pidetään keskeisenä, että myös työelämän laatu ja työhyvinvointi pysyvät kilpailukykyisellä tasolla.

SAK on koonnut vaalikauden 2003-2007 tavoitteitaan 40-sivuiseksi ohjelmaksi. Se on keskeisiltä tavoitteiltaan pitkälti samansuuntainen kuin Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n viime viikolla julkistama ohjelma. SAK:n mielestä työn verotusta on vastakin pyrittävä mahdollisuuksien mukaan keventämään. Korotuksia voitaisiin harkita kiinteistöveron ylärajan nostamisella.

Yhteistoimintalaki halutaan remonttiin

Tuleviin väestöongelmiin voidaan SAK:n mukaan varautua tukemalla etenkin työelämän muutostarpeita. Keskeinen alue on ammatillisen koulutuksen tehostaminen ja ennakoiva työllisyyspolitiikka. SAK esittää lukuisia tavoitteita työelämän uudistamiseksi. Seuraavalta hallitukselta odotetaan etenkin yritysdemokratian laajentamista ja yhteistoimintalain uudistamista.

-Meidän suuri viesti poliittisille päättäjille on, että meidän pitää kolmikantaisesti ryhtyä uudistamaan yhteistoimintalakia, Ihalainen sanoi.

Nykyinen yt-laki on SAK:n mielestä muodostunut käytännössä pelkäksi "irtisanomismenettelylaiksi". Sen tulisi koskea myös työn sisältöä ja organisointia, henkilöstön osaamista ja jaksamista sekä työyhteisöjen kehittämistä ja yritystoiminnan siirtoa ulkomaille.

Hallituksen toivotaan suhtautuvan ymmärtämyksellä myös ongelmiin, jotka koskevat mm. työsuhdeturvaa, kilpailuttamista, pätkätöitä ja ulkomaisten työntekijöiden työehtoja. Hallitusohjelmaan tulee niin ikään sisältyä suuntaviivat harkitusta maahanmuuttopolitiikasta.

SAK ei anna raha-apua eduskuntaehdokkaille


Eduskuntavaaleihin SAK aikoo osallistua lähinnä laajalla kampanjalla, joka nostaisi jäsenkunnan äänestysaktiivisuutta.

-Kun eduskuntavaaleissa 1994 SAK:n jäsenistöstä 72 prosenttia ilmoitti varmasti äänestävänsä, luvut ovat pudonneet vuonna1998 52 prosenttiin ja viime keväänä 45 prosenttiin, kertoi jäsenpalveluosaston johtaja Matti Tukiainen.

Tukiaisen mukaan vaaleja aiotaankin tukea lähinnä tuottamalla taustamateriaalia.

-SAK ei rahoita yhdenkään ehdokkaan vaalikampanjaa. Se, miten 24 jäsenliittoa tukevat omien jäsentensä kampanjoita, tapahtuu samoin kuin kaikilla muillakin etujärjestöillä, Tukiainen kertoi.

SAK aikoo myös vaikuttaa muiden etujärjestöjen tavoin kaikkien puolueiden tavoite-asetteluihin. Puolueiden ja eduskuntaryhmien edustajat vierailevat SAK:ssa ensi viikosta lähtien.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat