SAK vaatii eduskunnan puuttumista aktiivimallin epäkohtiin – "On vaikea ymmärtää, että valiokunta päätyi esittämään vain vaikutusten seuraamista"

Varma: Työttömyysturvan aktiivimalli näkyy kasvavina hakemusmäärinä 4:21
Katso video kesäkuulta: Varma: Työttömyysturvan aktiivimalli näkyy kasvavina hakemusmäärinä

Palkansaajajärjestö SAK vaatii, että eduskunta puuttuu täysistuntokäsittelyssä aktiivimallissa ilmenneisiin epäkohtiin ja käsittelee perusteellisesti aktiivimallin kumoamista koskevan kansalaisaloitteen.

Joulukuussa tehty kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi keräsi kuukauden aikana lähes 141 000 allekirjoitusta.

Kansalaisaloitteen on määrä tulla eduskunnan täysistunnon ensimmäiseen käsittelyyn huomenna.

Leikkuri kohdistuu epätasa-arvoisesti työttömiin

Sosiaali- ja terveysvaliokunta lausui eduskunnalle antamassaan mietinnössä, ettei malli tarjoa työnhakijoille riittävästi keinoja osoittaa aktiivisuutta.

Lisäksi aktiivimallin leikkuri kohdistuu lausunnon mukaan työttömiin epätasa-arvoisesti iän ja asuinpaikkakunnan perusteella.

SAK:n ja Teollisuusliiton kyselyn mukaan alle kolmannes työttömistä pystyi viime vuonna täyttämään aktiivimallin ehdot.

"Epäkohtiin puututtava täysistuntokäsittelyssä"

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta korostaa aktiivimallissa olevan useita epäkohtia, joihin eduskunnan pitäisi täysistuntokäsittelyssä puuttua.

– On vaikea ymmärtää, että toteamistaan epäkohdista huolimatta valiokunnan enemmistö päätyi esittämään vain aktiivimallin vaikutusten seuraamista ja tavoitteiden toteutumisen arvioimista, Eloranta toteaa tiedotteessa.

– Nämä ovat mallin ensimmäisen voimassaolovuoden aikana tulleet jo varsin hyvin tietoon. Juuri niiden takia aktiivimalli olisi kumottava kansalaisaloitteen esityksen mukaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat