Mainos

SAK tavoittelee kahden prosentin ostovoiman kasvua

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK tavoittelee tupo-kierroksella palkansaajille kahden prosentin ostovoiman kasvua molempina sopimusvuosina. SAK esittää tuntipalkkoihin 1,5 markan yleiskorotusta tai 250 markan korotusta kuukausipalkkoihin sekä 1998 että 1999. Järjestö haluaa ensimmäisen korotuksen ensi vuoden alussa ja toisen 1999 alussa. SAK:n hallitus vahvisti tavoitteet tänään.

SAK laskee sopimuskorotusten kustannusvaikutukseksi ensi vuonna noin 3,4 prosenttia ja toisena sopimusvuotena 2,3 prosenttia. Veroja järjestö keventäisi korottamalla tulonhankkimisvähennyksen ylärajaa, alentamalla työmatkakulujen omavastuuta ja nostamalla ansiotulovähennyksen enimmäismäärä.

SAK arvioi verohelpotusten yhteisvaikutukseksi noin 3 miljardia markkaa kahden vuoden aikana. SAK laskee ehdottamansa ostovoimaratkaisun tuovan 10 000 markkaa kuukaudessa ansaitsevan kukkaroon ensi vuonna lisää noin 217 markkaa eli 3,2 prosenttia. Seuraavana vuonna tulot kasvaisivat vastaavilla tuloilla 200 markalla.
-Kun inflaatio ja liukuma otetaan huomioon, ostovoima lisääntyy todellisuudessa noin kahdella prosentilla, SAK:n hallitus huomauttaa.

Ensi vuonna palkkaratkaisu sisältäisi lisäksi 0,6 prosentin järjestelyvaran ja 0,4 prosentin tasa-arvoerän, SAK kaavailee. Molempien käytöstä sovittaisiin alakohtaisesti. Toimihenkilöiden keskusjärjestö STTK kertoo palkka- ja verotavoitteistaan ensi perjantaina.

Palvelutyönantajat: SAK:n esitys kelvoton

Palvelutyönantajien toimitusjohtaja Jarmo Pellikka torjui tänään SAK:n tupoesitykset, ja kysyi, onko SAK hylännyt matalan inflaation tavoitteen. Pellikan mukaan SAK:n malli on kelvoton, ja vaarantaa sekä Suomen Emu-kelpoisuuden että työllisyyden paranemisen.

Palvelualojen keskeisille ryhmille esitys merkitsisi jopa yli neljän prosentin suositusta liitoille, Pellikka laski.
-Se on tuulahdus menneiden vuosikymmenten devalvaatioiden ajoilta niin tasonsa kuin rakenteensakin osalta, Pellikka moitti.

Pellikan mukaan korotukset merkitsisivät luopumista matalan inflaation tavoitteesta, ja olisivat ankara isku pyrkimyksille alentaa työvaltaisten palvelualojen työttömyyttä.
-Esityksellään SAK vaarantaa maamme kelpoisuuden osallistua euro-alueen toimintaan heti sen ensivaiheessa ja murentaa taloutemme pohjaa pitemmällä tähtäimellä.

Inflaatiopaineita herättämällä SAK ottaa vastuun työttömyyden pysymisestä nykyisellä korkealla tasolla myös tulevina vuosina, Pellikka varoitti.

TT: Vaatimukset kohtuuttoman kovia

Maan suurin työnantajajärjestö TT pitää SAK:n palkkavaatimuksia yllättävän kovina ja ristiriidassa tulopoliittiselle kokonaisratkaisulle asetetun tavoitteen kanssa. Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton TT:n mielestä SAK on unohtanut tavoitteissaan työllisyyden lisäämisen ja inflaation hillinnän.

TT:n mukaan vaatimusten toteutuminen merkitsisi inflaation kiihtymistä, työvoimakustannusten kasvua ja työllisyyden kasvun tyrehtymistä. Työnantajapuoli laski maanantaina, että työvoimakustannukset nousisivat SAK:n esityksellä teollisuudessa ensi vuonna 5 prosenttia ja seuraavana vuonna 4 prosenttia.

-Näin suuri kustannusten nousuvauhti ylittäisi selvästi kilpailijamaiden tason, TT huomauttaa tiedotteessaan. SAK:n mukaan korotusten kustannusvaikutukset olisivat 3,4 ja 2,3 prosenttia.

Vaatimukset palkankorotuksista eivät TT:n mukaan tue matalapalkkaisten alojen työllistämisen edellytyksiä. Työnantaja katsoo, että SAK:n esittämä pennilinjainen korotusvaatimus estäisi työllistymisen.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.