Mainos

SAK perää yleissitovuuden vahvistamista

Työehtosopimusten yleissitovuutta on vahvistettava ennen kuin SAK sitoutuu uuteen sopimuskauteen. Työmarkkinajärjestöjen on myös kyettävä sopimaan tulos- ja voittopalkkioiden käyttöönoton pelisäännöistä. Suurimman palkansaajakeskusjärjestön valtuusto evästi ensi sopimuskierroksen osapuolia yksimielisessä päätöslausumassaan tänään Kiljavalla.

Mm. useissa valtuustoaloitteissa esiin nostettu yleissitovuus saattaa SAK:ssa nousta kynnyskysymykseksi mahdolliselle keskitetylle tuloratkaisulle. Pelkällä palkkaratkaisulla keskitettyä tuskin syntyy, arvioi osastopäällikkö Eero Heinäluoma (sd.). SAK ajaa alan edustavimman sopimuksen nimeämistä yleissitovaksi.

Valtuusto vaati myös työnantajille lisää vastuuta henkilöstönsä koulutuksesta. Koulutusvakuutuksen kolmas vaihe olisi toteutettava. Palkansaajien ostovoiman kohentamisessa pääpainon on oltava palkankorotuksissa, ei veronkevennyksissä.

Valtuusto velvoitti SAK:n hallituksen selvittämään alkusyksyyn mennessä, millaisilla kokoavilla työmarkkinaratkaisuilla tavoitteet voidaan saavuttaa. Päätöslausuman mukaan ensi neuvottelukierroksella tarvitaan joka tapauksessa myös riittävää liikkumatilaa alakohtaisten kysymysten ratkaisemiseksi. Liittokierroksen puolesta puhuneet SAK:laiset teollisuusliitot ovat perustelleet kantaansa nimenomaan paineilla purkaa alakohtaisia ongelmia. Valtuusto muistutti viime sopimusratkaisujen tukeneen 200 000 uuden työpaikan syntyä.

Päätöslausumassa tuomitaan omistajien ja suurituloisten ahneus.
-Erityisesti ikääntyvien irtisanomisiin on puututtava ja työnantajien vastuuta työntekijöistään ja irtisanomisten seurauksista on lisättävä.

Valtuusto kävi myös vilkasta keskustelua työttömyyseläkkeistä. Ikääntyvien työttömien oikeus työttömyyspäivärahaan ja eläkkeeseen vaadittiin säilytettäväksi. Valtuusto peräsi kilpailuttamiseen ja ulkoistamiseen menettelytapoja, jotka turvaavat työntekijöiden edut. Henkilöstön etuja ja oikeuksia ei saa heikentää keinottelulla yritysrakenteiden muutosten yhteydessä.

Rakennusliitto tavoittelee tulopoliittista kokonaisratkaisua

SAK:lainen Rakennusliitto liputtaa puolestaan kaksivuotisen keskitetyn työmarkkinaratkaisun puolesta. Liitto perustelee kantaansa talouskasvun jatkumisella, palkansaajien ostovoiman kasvun turvaamisella ja työllisyyden parantamisella.

Jo kolmatta peräkkäistä laajaa ja kattavaa ratkaisua puoltaa liiton mukaan myös tarve vaikuttaa keskitetysti veroratkaisuihin, työttömyysturvaan ja työehtosopimusten yleissitovuuteen. Keskitetyllä työmarkkinaratkaisulla voidaan sovittaa yhteen vakaa reaalitulojen kasvu ja inflaatiopaineiden pitäminen alhaalla. Reaalitulojen kasvu on varmistettava indeksiehdon avulla, todetaan liiton liittokokouksen lauantaisessa julkilausumassa. Rakennusliitto vaatii valtiota tukemaan sopimusta pieni- ja keskituloisten verohuojennuksilla.

Vihreät toivovat keskitettyä tupoa

Vihreän liiton puoluesihteeri toivoo työmarkkinajärjestöjen pyrkivän syksyllä keskitettyyn tupo-ratkaisuun. Kuopiossa puhunut puoluesihteeri Ari Heikkinen sanoo, että palkkamaltti ei ole nyt kovin muodikas ajatus mm. yritysjohtajien ylisuurten optioiden ja Jukka Viinasen eläkekuvioiden vuoksi. Heikkisen mukaan syksyn tupo-ratkaisu on tärkeimpiä työvälineitä taistelussa työttömyyttä vastaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.