Mainos

SAK: Opettavainen liikennelakko

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n hallitus katsoo, että Helsingin seudun joukkoliikenteen lakon lopettanut ratkaisu antaa hyvän esimerkin laajempien pelisääntöjen pohjaksi. SAK:n mukaan ratkaisu turvaa kohtuudella kuljettajien aseman.

SAK:n maanantaina kokoontunut hallitus korosti kiistan osoittaneen, että ulkopuolisen työvoiman käytössä ja kilpailuttamisessa on nopeasti rakennettava yhteiset pelisäännöt vastaavien riitojen välttämiseksi.

Viikon kestänyt bussien, metron ja raitiovaunujen kuljettajien lakko päättyi myöhään sunnuntai-iltana, kun osapuolet hyväksyivät piirisovittelija Esa Lonkan välittämän ratkaisun.

Kuljettajille kukkia

Työntekijöiden keskuslakkotoimikunnan jäsenet kertoivat maanantaina, että kuljettajat palasivat tyytyväisinä ratin taakse. He kiittelivät ihmisten myönteistä suhtautumista lakkoon.
-Jotkut kuljettajat saivat aamulla matkustajilta kukkia, toimikunnan puheenjohtaja Raimo Saastamoinen kertoi.

Työtekijäpuoli myöntää, että lakossa ei saavutettu kaikkea tavoiteltua. Keskeisenä pidetään sitä, että kilpailuttamisen pelisäännöt kirjattiin paperille.
-Tärkeää on se, että kilpailuttamisessa hävinneen yrityksen kuljettajilla on etusija päästä voittaneen liikennöitsijän palvelukseen, Saastamoinen totesi.

Työntekijäpuoli pitää neuvottelutuloksen heikkona kohtana sitä, että työnantajalle jäi edelleen mahdollisuus irtisanoa hävinneen yrityksen kuljettajat. Irtisanominen ei voi kuitenkaan tapahtua ennen yhteistoimintaneuvotteluja.
-Olisimme halunneet, että irtisanomista ei voisi tapahtua lainkaan. Se olisi ollut paljon joustavampaa. Nyt täytyy kulkea uuteen yritykseen työnvälitystoimiston kautta, Saastamoinen huomautti.

Kuntien eläke-edut eivät seuraa automaattisesti

Saastamoinen muistutti, että työsopimukset ovat erilaiset kuntapuolella ja yksityisillä liikennöitsijöillä. Ratkaisun mukaan uuteen yritykseen siirryttäessä noudatetaan sen työehtosopimusta. Tällöin saatetaan menettää esimerkiksi olosuhdelisiä, mutta myös päinvastoin voi tapahtua.

Kuntapuolen eläke-etuudet ovat yksi asia, jotka eivät ratkaisun mukaan automaattisesti seuraa työntekijän mukana. Lakkotoimikunnan sihteeri Eino Paavilainen kuitenkin huomautti, että ratkaisu sisältää erilliset liitteet eläkkeiden turvaamisesta. Sopimukset on tehty Kunta-alan ammattiliiton KTV:n ja Suomen turistiauto Oy:n sekä KTV:n ja Oy Linjebuss Vantaa Ab:n välillä.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.