Mainos

SAK:n työllisyysopimus kelpaa keskustalle ja vihreille osittain

SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen esittämä puitesopimus työllisyyden hoidosta seuraavan vaalikauden aikana saa varauksellista tukea kahdesta suurimmasta oppositiopuolueesta. Sekä keskusta että vihreät ilmoittivat tukevansa työllisyysohjelmaa, mikäli sen painotuksiin tehdään muutoksia.

Molemmat peräävät etenkin matalapalkkaisten palvelualojen työn tekemistä kannattavammaksi. Ihalainen sanoi tämän päivän Helsingin Sanomissa SAK:n haluavan työllisyydestä hallitusohjelman ykkösasian. Sitä tulisi edistää työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen yhteisellä periaatelinjauksella. Ihalainen peräsi muilta järjestöiltä ja puolueilta vastauksia siihen, mihin talouspoliittisiin päämääriin ne ovat valmiit sitoutumaan.

Pääministeri Paavo Lipponen on aiemmin esittänyt vastaavaa sopimusta. Samantyyppinen paperi tehtiin myös 1995, Lipposen ykköshallituksen aloittaessa. Ihalainen hahmotteli sopimukseen tavoitteita "kasvun, työllisyyden, työelämän perusoikeuksien, työelämän laadun ja tasa-arvon edistämisestä sekä työllisyyttä ja vakautta tukevan työmarkkinapolitiikan jatkamisesta". Holmin ja Vihriälän mallin nimellä kulkevaa työnantajamaksujen alentamista Ihalainen ei kannata.

Keskusta alentaisi työnantajamaksuja

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matti Vanhanen vaati työllisyyssopimukseen uusia keinoja. Vanhasen mukaan keskusta on valmis sitoutumaan sopimukseen koko vaalikaudeksi, kunhan siinä muutetaan viime vuosien linjauksia etenkin yrittäjyyden osalta. Uuden hallituksen tulisi tunnustaa vanhan virheet ja todettava, että tukityöllistämisellä toivottua tulosta ei ole saavutettu. Niitä parempi keino olisi työnantajamaksujen alentaminen. -Sopimuksesta pitää tehdä laajempi "työllisyyden, yrittäjyyden, palkkatasa-arvon ja jaksamisen sopimus", Porvoossa ja Askolassa puhunut Vanhanen muotoilee kannanotossaan. Hän arvioi, että helpoimmin yhteisymmärrys voisi löytyä alle 25-vuotiaiden kohdalta. Heille tulisi kortiston sijaan räätälöidä koulutusta ja työtä. Vanhanen sanoo myös huomanneensa, että verotuksen painopisteissä keskusta ja SAK ovat löytämässä toisensa.

Vihreät työllistäisivät etenkin palvelualoille


Kokkolassa puhunut vihreän liiton puoluesihteeri Ari Heikkinen sanoi myös vihreiden olevan valmiita sopimukseen, kunhan keinovalikoimaa muutetaan. Vihreiden mielestä työllisyyttä tulisi parantaa etenkin kaventamalla verokiilaa matalatuottoisilla aloilla. Verokevennykset tulisi kohdistaa voimakkaasti alimpiin tuloluokkiin ja pienistä palkoista maksettavia sotu-maksuja tulisi alentaa. Palvelujen arvonlisäveroa tulisi alentaa ja kotitaloustyön verovähennystä tulisi edelleen lisätä nostamalla vähennyksen yläraja 1500 euroon.
Töitä tulisi tehdä etenkin naisten ja miesten palkkaerojen kaventamiseksi sekä perhevapaiden ja vanhemmuudesta aiheutuvien kustannusten jakamiseksi. Heikkisen mukaan vihreät tukevat SAK:n esittämää osittaisen hoitovapaan ja -rahan ehtojen parantamista ja alle 10-vuotiaiden lasten vanhempien osittaista hoitovapaata. Työajan lyhentäminen olisi viisainta aloittaa pienten lasten vanhemmista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.