Mainos

SAK:n selvitys ei tue palkkapolitiikan romuttamista

SAK:n tuoreessa selvityksessä ei löydetty näyttöä siitä, että palkkahajonnan kasvattamisella olisi työllisyyttä kohentavia vaikutuksia.

SAK torjuu työnantajien vaatimukset hylätä koordinoitu palkkapolitiikka, joka perustuu kansantalouden keskimääräiseen tuottavuuteen ja yhteisvastuuseen. Järjestön tuoreessa selvityksessä ei löydetty taloustieteellistä näyttöä siitä, että palkkahajonnan kasvattamisella ja eriarvoisuuden lisäämisellä olisi työllisyyttä kohentavia vaikutuksia.

Johtopäätös sisältyy Kehittyvät palkkapolitiikat -selvitykseen. Siinä pohdittiin palkkasopimuskysymyksiä talousteorian kahden eri tutkimusperinteen valossa.

Palkkaerojen kasvattamista on työnantajapuolella perusteltu tuotantorakenteen muutoksen vauhdittamisella. SAK:n selvityksen mukaan solidaarinen palkkapolitiikka on vähintään yhtä tehokas rakennemuutoksen vauhdittaja kuin palkkaerojen kasvattamiseen perustuva malli.

Selvitys ei myöskään tue palkkapäätösten siirtämistä yritystasolle. SAK katsoo, että jatkuva paikallinen neuvottelu palkoista synnyttäisi lähinnä kokouskustannuksia ja epävakautta. Koordinoitua palkkapolitiikkaa pidetään selvityksessä järkevänä ratkaisuna erityisesti Suomen kaltaiselle maalle, jonka elintaso on korkea ja talous pieni ja avoin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.