Mainos

SAK:n Lyly ennakoi kovia palkkaneuvotteluja

Lylyn mukaan työnantajapuoli on nostamassa neuvottelupöytään monia kysymyksiä: joustavuuden lisäämisestä työrauhakysymyksiin.

SAK:n johtaja Lauri Lyly ennustaa palkankorotuksista erittäin kovaa vääntöä tulevalla tupokierroksella. Lyly sanoi tänään Porvoossa, että tällä hetkellä työnantajien ja palkansaajien palkankorotusnäkemykset ovat hyvin kaukana toisistaan.

Lyly peräsi tasaista ostovoiman kehitystä ja yhtenäisiä ja oikeudenmukaisia palkankorotuksia.

- Kuitenkin työnantajien näkövinkkeli näyttää olevan toinen. He puhuvat yritys- ja yksilökohtaisista palkankorotuksista. Heidän palkankorotusvalikkoonsa ei myöskään kuulu matalapalkka- ja tasa-arvoerät, jotka ovat SAK:lle tärkeitä, Lyly moittii.

Erimielisyyksiä on myös työntekijäpuolella. Periaatteelliset näkemykset palkankorotuksen tasosta ja korotusten toteuttamis- ja jakotavoista ovat hyvin kaukana toisistaan.

Lyly totesi, että työnantajapuoli on nostamassa neuvottelupöytään monia kysymyksiä: joustavuuden lisäämisestä työrauhakysymyksiin. Erityisen periaatteellinen on työrauhakysymys.

- He haluavat saada ns. laittomat lakot kuriin korkeimmilla sanktioilla. Se tuntuu kummalliselta varsinkin nyt. Sopimuksemme ovat pitäneet meidän puoleltamme hyvin ja työrauharikkomuksia on vähän. 1970- ja 1980-lukujen huippuvuosien 1600-1700 vuosittaisen lakon määrästä on pudottu noin 100-150:n vuositasolle, Lyly huomauttaa.

Hänen mielestään työrauharikkomukset eivät ole työpaikoilla pääongelma, vaan suurempi ongelma on yritysten ja työnantajien välinpitämättömyys työehtosopimusten noudattamisesta. Tahallisissa tapauksissa työnantajaa pitäisi sakottaa.

- Näin vahvistettaisiin työehtojen noudattamista työpaikoilla ja helpotettaisiin luottamushenkilöiden työtaakkaa, Lyly ehdottaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.