SAK:n Ihalainen: Yritysten täytyy pitää työvoimasta kiinni

Irtisanomis- ja lomautusuutiset ovat olleet viime aikoina ikävän tuttuja. Muutaman kuukauden sisällä Suomeen tullut 23 000 lomautettua tai lomautusuhan alla olevaa sekä tuhansia irtisanottuja.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen näkee, että yritysten tulisi nykytilanteessakin pitää työntekijöistään kiinni.

- Vuonna 2020 meillä on 500 000 eläkeläistä enemmän ja 200 000 suomalaista vähemmän työelämässä. Yritykset tarvitsevat näitä osaajia tämän taantuman jälkeen, Ihalainen arvioi Huomenta Suomen haastattelussa.

Ihalainen näkee, että lomautus- ja irtisanomisvyöryn vuoksi valitettavan monella ovat edessä vaikeat ajat.

- Liian monelle ihmiselle tulee musta joulu, Ihalainen harmittelee.

Erityisesti Ihalaista huolestuttaa viennin tilanne, sillä tästä riippuvaisen maana Suomeen ei voi vaikuttamatta myös Saksan, Ruotsin, Englannin tai Venäjän heikot näkymät. Suuria vaikeuksia on myös odotettavissa, jos kotitalouksien usko oman talouden tulevaisuuteen alkaa horjua.

- Tämä vääjäämättä merkitsee sitä, että tullaan tosi vaikeisiin aikoihin, mutta toivottavasti ei yhtä syvään kriisiin kuin 90-luvulla, Ihalainen toteaa.

Ihalainen arvioi, että joka tapauksessa edessä on parin vuoden nollakasvu. Nyt Ihalaisen mukaan tarvitaankin ennen muuta työllistämistoimia jotka purevat nopeasti.

Eräs tällainen toimenpide voisi hänen mukaansa olla uudenlainen työllistymissopimus, jota hyödynnettäisiin tilanteessa, jossa ihmiset eivät työllisty viimeistään kolmen kuukauden sisällä työttömyysjakson aikana.

- Käytännössä se merkitsee sitä, että tehtäisiin sellainen työllistymissopimus, jossa työtön sitoutuu lähtemään kuntoutukseen, koulutukseen - siis parantamaan valmiuttaan tulla uuteen työpaikkaan. Ja näitä ihmisiä, jotka lähtevät aktiivitoimiin, myös palkittaisiin taloudellisesti, Ihalainen visioi.

Viranomaisen velvollisuuksiin kuuluisi Ihalaisen mukaan varmistaa, että tällaiset kuntoutus- tai koulutuspalvelut on tarjolla. Työnantajan pitäisi puolestaan etukäteen sitoutua siihen, että se työpaikka, johon näiden toimenpiteiden jälkeen päästään, on olemassa.

Ihalainen näkee, että tämän lisäksi pika-apua työllisyystilanteeseen tarjoaisi panostaminen rakentamiseen, kuten vuokra-asuntorakentamiseen ja korjausrakentamiseen sekä tie- ja rataverkon kunnostamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat