Mainos

SAK:n Ihalainen: Pitkäaikaistyöttömyys pysyy

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen kaipaa uudenmallisia ratkaisuja, joilla voitaisiin parantaa työelämästä lamavuosina syrjäytyneiden ihmisten asemaa.

Kuopiossa tänään vieraillut Ihalainen arvioi, että Suomeen jää kaikkien aktiivisten toimien jälkeenkin todennäköisesti suuri joukko pitkäaikaistyöttömiä, jotka eivät tosiasiallisesti ole enää työmarkkinoiden käytettävissä. Ihalaisen mukaan kaikki "kynnelle kykenevät" pitää pelastaa takaisin työmarkkinayhteiskuntaan, ja hyvin monen kohdalla siinä onnistutaan.
-Luulen, että juna on monen kohdalla kuitenkin kulkenut sille pysäkille, että se voi olla vaikeaa. Pitäisikö nyt miettiä joku inhimillinen kertaratkaisu näiden laman todellisten uhrien auttamiseksi, kysyi Ihalainen.

-Periaate voisi olla se, että yhden kerran portti auki työmarkkinaputkesta eläkeputkeen ja sitten kiinni. Ihalaisen mukaan yksi keino voisi olla yksilöllisen varhaiseläkkeen säädösten hiominen, joka mahdollistaisi tällaisen "inhimillisen ratkaisun." Syrjääntyneiden lukumäärää Ihalainen ei ryhtynyt arvioimaan, mutta arvioi joukon olevan "pelottavan suuri".

Työssäjaksaminen kansallinen projekti

Ihalaisen mukaan Suomessa pitäisi aloittaa myös eräänlaiset kansallistalkoot, joilla turvattaisiin työssä olevien jaksaminen, työkyky ja osaaminen ensi vuosituhannen alussa. Työvoima harmaantuu ja toisaalta nuoria tulee vähemmän työmarkkinoille. Uusille kasvualoille tarvitaan yhä enemmän osaavaa työvoimaa.
-En puhu vain suurista ikäluokista vaan nuoremmistakin. Kaikki investoinnit, jotka tehdään nyt, ovat säästöjä 2000-luvulla. Suomalaisen työkulttuurin suuri ongelma on se, että se ei ole rakennettu ikääntyneiden ihmisten selviytymisen mahdollisuuksille.

Ihalaisen mukaan työelämän suuria peruskysymyksiä voidaan pohtia hyvin nyt, kun kaksivuotinen tulopoliittinen sopimus on tehty.
-Tämä on kansallinen selviytymiskysymys. Toivon, että keskittyisimme työvoiman jaksamiseen ja osaamisen kysymyksiin. Palkoista ja työajan joustavuudesta käytävä keskustelu ei riitä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.