SAK korostaa työterveyshuollon roolia

SAK pidentäisi työuria parantamalla työterveyshuoltoa.

SAK haluaa, että kaikille työntekijöille alasta tai työsuhteen pituudesta huolimatta varmistetaan lakisääteinen, ennaltaehkäisevä työterveyshuolto. SAK:n arvion mukaan suomalaisten keskimääräinen eläkeikä nousisi vuodella, jos työterveyshuolto toimisi kaikilla työpaikoilla lain määräämällä tavalla.

Työterveyshuollon ulkopuolelle jää jopa puoli miljoonaa työikäistä suomalaista. Ongelma koskettaa etenkin reissutyötä tekeviä, pätkätyöntekijöitä ja pienyritysten palveluksessa olevia.

SAK:n viestinä on, ettei työuria voi pidentää ainoastaan loppupäästä venyttämällä.

- Työssä jaksaminen pitää turvata koko työuran ajalta. Tavoitteena on, että työntekijät pääsevät eläkkeelle terveinä ja hyväkuntoisina, Lauri Lyly sanoo.

SAK ehdottaa lisäksi, että kaikille työpaikoille tehdään jatkossa ikäohjelma, jonka tavoitteena on myöhentää eläkkeelle siirtymistä. Ikääntyvät työntekijät huomioitaisiin tarjoamalla mahdollisuuksia seniorivapaisiin, osa-aikatyöhön ja muihin joustaviin työjärjestelyihin.

Nuorten pärjäämistä työmarkkinoilla SAK parantaisi takaamalla kaikille kunnollisen ammattikoulutuksen. Myös vähän koulutetuille aikuisille tarvittaisiin reilusti lisää koulutuspaikkoja.

Työmarkkinajärjestöt ja maan hallitus sopivat maaliskuussa eläkekiistan ratkaisussa yhteisestä tavoitteesta nostaa keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää vähintään kolmella vuodella vuoteen 2025 mennessä.

Työmarkkinajärjestöt valmistelevat esityksiä työurien pidentämiselle kahdessa työryhmässä, eläkeneuvotteluryhmässä sekä työelämäryhmässä. Ehdotuksien on määrä valmistua tämän vuoden loppuun mennessä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat