SAK ja STTK: ei leikkauksia työttömyysturvaan

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ja toimihenkilökeskusjärjestö STTK varoittavat hallitusta tekemästä budjettiriihessä minkäänlaisia leikkauksia työttömyysturvaan.

Keskusjärjestöt STTK ja SAK eivät halua leikkauksia työttömyyysturvaan. Tänään julkistamissaan kannanotoissa järjestöt katsovat, että valtiovarainministeriön ehdotus ansiosidonnaisten työttömyyspäivärahojen irrottamisesta on voimassaolevan tulosopimuksen vastainen.

Keskusjärjestöt muistuttavat, että työttömyysturvaan liittyvät asiat ovat parhaillaan kolmikantaisessa valmistelussa ja päätökset tulee tehdä siinä ryhmässä.

SAK vahvistaisi työllisyyslinjausta

SAK odottaa budjetissa erityisesti työllisyydenhoidon määrärahojen lisäämistä sekä ammatilliseen koulutukseen panostamista. Aikuiskoulutukseen SAK vaatii budjetissa lisättäväksi runsaat 100 miljoonaa markkaa VM:n esitykseen nähden. Aktiivisen työvoimapolitiikan menoissa SAK pitää 265 miljoonan markan lisäystä perusteltuna työttömyyden laskun pysähtyessä.

SAK: on ottanut kantaa myös merenkulun toimintaedellytysten parantamisen puolesta. Järjestön mukaan hallituksen budjettiriihen linjaukset ratkaisevat osaltaan, säilyykö kotimainen merenkulku Suomessa.

-On välttämätöntä, että budjettiin sisällytetään sellainen merenkulun tukipaketti, jolla Suomen merenkulun toimintaedellytykset vastaavat keskeisten naapurimaidemme, ennen muuta Ruotsin tilannetta, SAK toteaa.

STTK turvaisi talouskasvun


STTK:n mielestä välttämättömiä investointeja infrastruktuuriin ja sosiaali- ja terveyspalveluihin tulisi tehdä esitettyä enemmän. Tämä edesauttaisi kotimaisen kysynnän jatkumista vakaana ja kompensoisi heikentynyttä vientikysyntää.

Järjestön mukaan enemmän voimavaroja tulisi suunnata kuntien järjestämien peruspalvelujen toteuttamiseen. Sosiaali- ja terveyspalvelujen valtionosuuksia tulee korottaa esitettyä enemmän, sillä valtionosuuksien korottaminen 1,5 prosentilla ei vastaa kustannusten todellista nousua, STTK katsoo.

STTK vaatii myös mm. panostamista vuokra- ja opiskelija-asuntotuotantoon sekä opintotuen korottamista.

Mikäli suhdannetilanne vielä heikentyy, STTK on valmis käymään keskusteluja talous- ja työllisyystilanteesta maan hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kesken.

-Finanssipolitiikassa ei tule tällöin luottaa vain automatiikkaan, vaan julkista kulutusta on lisättävä nopeasti. Julkisen talouden hyvä tila sallii täsmäelvytyksen, STTK toteaa.

Hallitus aloittaa budjettiriihensä huomenna.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat