Mainos

SAK huolissaan siivouksen kilpailuttamisesta

SAK:n mukaan kiinteistöjen puhtaustaso ja työntekijöiden olot ovat heikentyneet

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on huolissaan siivouksen kilpailuttamisesta. Järjestön mukaan sekä kiinteistöjen puhtaustaso on laskenut ja työntekijöiden epävarmuus lisääntynyt.

Järjestö huomauttaa, että jatkuvassa kilpailutuksessa hintaa voidaan alentaa vain tinkimällä työntekijöiden työolosuhteista, palkoista ja vuosilomaetuuksista sekä laadusta.

Siivousalan kustannuksista on SAK:n mukaan noin 20 prosenttia kiinteitä menoja ja 80 prosenttia henkilöstömenoja. Säästö tehdään usein joko niin, että isompi alue siivotaan pienemmällä porukalla tai pisteytetään kohde mahdollisimman alhaiselle palkkaluokalle.

"Puhtautta, ei vain siivousta"

- Tällä hetkellä laatutekijät ovat toissijaisia, kun ostetaan siivouspalveluja. Ihmisten pitäisi ruveta vaatimaan puhtautta eikä vain siivousta. Puhtaudelle voisi laittaa lisähintaa, sanoo pääluottamusmies Karri Kalpio SOL-siivouspalveluista.

Puhtauden lisäksi kilpailuttaminen on tehnyt hallaa työntekijöille. Työnantajat vaihtavat siivousyrittäjiään nopeasti, mikä merkitsee suurta epävarmuutta työntekijöille.

Puhdistus- ja siivousalalla työskentele yksityisellä palvelualoilla yli 25 000 ja julkisella sektorilla toiset 25 000 SAK:n jäsenliittojen jäsentä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.