Mainos

SAK huolissaan ostoeläkkeiden verovaikutuksista

SAK on huolissaan ostoeläkkeiden verovaikutuksista. Järjestön mukaan vapaaehtoisten eläkkeiden verovähennykset kavensivat jo viime vuonna valtion verotuloja lähes yhdellä miljardilla markalla ja summa kohoaa koko ajan. SAK:n mukaan ongelmaa pahentaa se, että veroetu rapauttaa lakisääteistä eläketurvaa ja lisää paineita muun sosiaaliturvan leikkaamiseen.

SAK odottaakin veroedun rajaamista 65-vuotiaana eläkkeelle jääviin. Tätä nykyä veroetu koskee jo 58-vuotiaana työelämästä pois jääviä. Henkiyhtiöt ovat markkinoineet voimallisesti vapaaehtoisia eläke- ja säästövakuutuksia. Maksut voi vähentää täysimääräisesti verotuksessa 50 000 markkaan. Vähennysoikeus tulee omasta ja puolison vakuutusmaksuista.

-Jos ostoeläkkeiden suosio kasvaa viime vuosien tahtiin eikä veroetua kavenneta, ensi vaalikaudella eli vuosina 1999-2003 valtio menettää arviolta jo noin 10 miljardilla markalla verotuloja, muistuttaa SAK:n sosiaalipoliittinen sihteeri Kaija Kallinen.

SAK on jättänyt ostoeläkkeistä kirjelmän sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreelle (sd.). Se on annettu tiedoksi myös pääministeri Paavo Lipposelle (sd.) ja veroministeri Jouko Skinnarille (sd.).

"Ei ketään vastaan"

Kallisen mukaan SAK ei hyökkää kannanotollaan ketään vastaan.
-Jos jollakulla on ylimääräistä rahaa ja hän haluaa täydentää lakisääteistä eläkettään, siitä vaan. Sen sijaan me emme ymmärrä, miksi se on tehtävä näin laajasti veronmaksajien kustannuksella ja murentaen yleistä eläkepoliittista linjaa, hän sanoi.

Kallisen mukaan SAK lähtee siitä, että jatkossa verovähennysetu olisi ohjattava vain "normaaliin" ikään eläkkeelle jääville. Tämä tarkoittaa lakisääteistä vanhuuseläkeikää, joka on 65 vuotta. SAK:n mielestä tämä on tärkeää myös siksi, että veroetu saadaan linjaan muiden eläkejärjestelmään liittyvien pyrkimysten kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.