SAK esitti hallitukselle työllisyysohjelmansa

SAK esitti tänään 26 kohdan työllisyysohjelmansa pääministeri Paavo Lipposelle. Järjestö arvioi, että ohjelman avulla työttömyys voidaan painaa puolittumisuralle. SAK on muun muassa täsmentänyt vaatimustaan siitä, kuinka palkkatulojen verotusta pitäisi keventää. SAK:n mielestä palkkatyön verotuksen keventäminen voidaan rahoittaa siirtämällä verotuksen painopistettä kiinteistö-, pääoma-, varallisuus- ja ympäristöverojen suuntaan.

Pääministeri Paavo Lipponen ei saanut SAK:n työllistämisohjeita tuoreeltaan, koska hän on pohjoismaisten pääministerien kanssa Ahvenanmaalla. SAK:n ohjelma lienee pääministerille kuitenkin osittain tuttu, sillä osa asioista oli esillä jo Seppo Leppäsen johtaman talousneuvoston tammikuisessa raportissa.

Kovin kiivasta keskustelua SAK:n kannanotosta tuskin syntyy, koska työnantajat ovat tavoitteista samaa mieltä. Vain keinoista löytyy väittelyn paikka.

-Meidän mielestä mihinkään yleiseen työajan lyhentämiseen ei ole syytä mennä, sen sijaan mekin olemme sitä mieltä että tyoajoissa pitäisi suosia monipuolisia ja vapaita kokeiluja yritystasolla, toteaa TT:n johtaja Jussi Mustonen.

SAK:n tavoitteena on työn jakaminen niin, että viikoittainen työaika on tulevaisuudessa 30 tuntia. Erilaisia työaikamalleja voitaisiin vähitellen kokeilla. Työvaltaisille palvelualoille SAK loisi lisää töitä arvonlisäveroa alentamalla.

Palkkaveron alennusta SAK ei päässyt tänään ehdottamaan yksin, sillä sitä vaati myös TT:n toimitusjohtaja Johannes Koroma. SAK kohdistaisi alennuksen erityisesti pienipalkkaisille, Koroma kaikille palkansaajille.

SAK laskee, että sen 26 kohdan työllisyysohjelma voidaan toteuttaa ilman lisämenoja. Työnantajapuoli ei tähän usko.
-Esimerkiksi ns. Seppo Leppäsen työryhmä esitti vastaavanlaatuisia laskelmia verotuksen alentamisesta, jotka vaativat kuitenkin budjetin paikkaamista. Voisin kuvitella, että ilman paikkaustoimenpiteitä ei tässä päästä hyvään lopputulokseen, epäilee Mustonen.

SAK vaatii teollisuudelle työllistävää, kotimaista energiaa, joka on kohtuuhintaista ja ympäristöystävällistä. Näillä määritelmillä myös työnantajat ovat perustelleet viidettä ydinvoimalaa.
(MTV3/Pirkko Tammilehto)

Lue myös:

    Uusimmat