Mainos

SAK: Aikuiskoulutusrahat turvattava

Palkansaajakeskusjärjestö SAK vaatii hallitusta turvaamaan torstaina alkavassa budjettiriihessään määrärahat aikuisten ammatillisen lisäkoulutukseen ja työssäoppimiseen. SAK:ssa katsotaan, että yliopisto- ja esiopetusta kehitetään nyt osittain ammatillisen koulutuksen kustannuksella.

SAK haluaa turvata aikuiskoulutuksen

Valtiovarainministeriön budjettiesitystä käsitellyt SAK:n johtoryhmä muistuttaa, että tarkoitukseen varatut määrärahat ovat puolittuneet vuodesta 1997, vaikka elinikäinen oppiminen ja työelämän jatkuva muutos edellyttävät nimenomaan lisäkoulutusta.

SAK:n mielestä ammatillinen lisäkoulutus auttaisi myös työttömyyden hoidossa. Nyt valtiovarainministeriö etsii SAK:n mukaan vääriä lääkkeitä työvoiman tarjontaongelmiin.
-Työttömyysturvan heikennysesitysten sijaan huolta tulisi kantaa työttömien kasvavasta köyhyysongelmasta, järjestö sanoo kannanotossaan. Verokevennykset tulisi rakenteellisen työttömyyden vuoksi kohdistaa nykyistä rohkeammin pieni- ja keskituloisten hyväksi.

Työmatkakulujen omavastuun poisto auttaisi SAK:n mukaan nimenomaan pienipalkkaisia, kannustaisi työntekoon ja korvaisi myös kohonneita työmatka- ja polttoainekustannuksia. Järjestön vaatimuslistalle kuuluu myös kuntatyönantajan kansaneläkevakuutusmaksun alennus. Sillä kunnille korvattaisiin veromuutosten aiheuttamat menetykset ja estettäisiin kilpailutilanteen vääristyminen yksityisten palvelujen tuottajien kanssa.

Ministeriön esitys saa moitteita erityisesti siitä, että valtiovalta aikoo vetäytyä osittain työttömyysturvan rahoitusvastuustaan.
-Työttömyysvakuutuksen noin 150 miljoonan siirtymämaksu aiotaan jättää suorittamatta työttömyysvakuutusrahastolle. Tämä on ristiriidassa sen kanssa, mitä hallitus sopi työmarkkinaosapuolten kanssa työttömyysturvan rahoituksen kokonaisuudistuksen ja ns.

Emu-puskureiden yhteydessä. SAK katsoo, että sopimus ja laki edellyttävät, että valtio huolehtii myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoituksesta peruspäivärahaa vastaavalta osalta.

Tuloratkaisun esteet raivattava

SAK:n mielestä hallituksen tulisi osaltaan myös luoda edellytykset pitempiaikaisen kokoavan tuloratkaisun

Tupo

synnylle. Työsopimuslaki olisi annettava eduskunnalle viivyttelemättä työntekijöiden sopimusturvaa vaarantamatta. Hallituksen ei tule ryhtyä budjettiriihessä yksipuolisiin toimiin työttömyysturvaa tai eläkkeitä koskevissa kolmikantaisen valmistelun piiriin kuuluvissa asioissa.

SAK pitää hyvänä pieni- ja keskituloisia suosivia verokevennyksiä, sillä tulonhankkimisvähennystä annetaan 3000 markan suuruisena kaikille. Myös valtionveron alarajan nosto 66000 markkaan sekä asteikkotarkistuksen puolittaminen ylimmässä tuloluokassa vaikuttavat SAK:n mielestä oikeaan suuntaan.

-Tärkeää on, ettei kevennyksiä miltään osin rahoiteta palveluista tinkimällä tai sosiaaliturvaa leikkaamalla, kannanotossa korostetaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.