Sairauslomalta pois mars – kohta pomosi soittaa ja kysyy, milloin tulet töihin

Pitkittyneeltä sairauslomalta työhön palaamista halutaan helpottaa. Kesäkuun alussa voimaan tulevat lakimuutokset velvoittavat työnantajaa ja työterveyshuoltoa yhteistyöhön.

– Tähän asti työnantaja ei ole voinut soittaa sairauslomalaiselle ja kysyä, milloin hän tulee töihin. Sitä on ajateltu painostamiseksi. Nyt yhteydenottoa vaaditaan, toteaa sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Outi Antila.

Vastedes työnantajan on ilmoitettava työntekijän sairauslomasta työterveyshuoltoon jo silloin, kun poissaolo kestää yhtäjaksoisesti tai pätkissä yhteensä kuukauden ajan.

Neljä kuukautta kestävissä sairauslomissa työnantajan ja työterveyshuollon on selvitettävä yhdessä työntekijän kanssa, miten tämä voisi palata työhön. Vuosittain lähes 40000 työntekijää saa sairauspäivärahaa yli neljältä kuukaudelta.

– Nykyään saattaa mennä vuosi siihen, että työterveyshuolto saa tietää työntekijän pitkästä sairauslomasta, Antila toteaa.

Työntekijältä puolestaan edellytetään, että sairausloman pitkittyessä 90 päivään tämän on toimitettava Kelaan työterveyshuollon lausunto työkyvystä. Sairauspäivärahan ja osasairauspäivärahan hakuaika taas puolittuu. Päivärahoja on haettava Kelalta kahden kuukauden kuluessa työkyvyttömyyden alkamisesta.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ylilääkäri Jan Schugk korostaa, että poissaolot tulisi pitää lyhimpänä mahdollisena erityisesti mielenterveyshäiriöistä kärsivillä. Työkyvyttömyyseläkkeelle jäädään yleensä juuri mielenterveyssyistä.

– Syrjään vetäytymällä asiat eivät ratkea. Sen jälkeen, kun voimavarat on kerätty sairauslomalla, on lähdettävä miettimään, miten töihinpaluu onnistuisi, Schugk sanoo.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat