Mainos

Sairauskustannuksista vain kolmannes hoitamisesta

Sairastamisen kustannuksista suurin osa syntyy muusta kuin itse sairauden hoitamisesta.

Yksi kunnallisvaaliteemoista on terveydenhoito, joka lohkaisee suuren osan kuntien budjetista. Sairauden hoitaminen vie kuitenkin vain kolmanneksen kaikista sairastamiseen käytetyistä rahoista. Suurimman osan haukkaavat odotus- ja toipilasajan kulut.

Sairaalahoidon ja tutkimuksien kustannukset maksaa kunta. Jonotus- ja toipilasajan menot puolestaan jakautuvat sairauspäivärahoja maksavan Kansaneläkelaitoksen, potilaan sekä hänen työnantajansa kesken.

Kunnissa on jouduttu karsimaan terveydenhuollon kustannuksia viime vuosina. Kuopion Yliopistossa on vuodesta 2000 lähtien tehty tutkimusta työssäkäyvien ihmisten sairastamisen kustannuksista. Sen valossa juustohöylä on pureutunut vääriin kohteisiin.

Vantaan terveydenhuollon johtaja Risto Ihalainen kertoo, että kustannuksia hoitojärjestelmässä on puitu runsaasti, vaikka vuotokohdat löytyvät muualta. Ihalaisen mukaan paljon jahdatut lääkekustannukset ovat marginaalisia.

Tutkimus paljastaa lisäksi, että pidentynyt jonotusaika pidentää myös toipilasaikaa hoidon jälkeen. Ja lisää siis kustannuksia hoidon molemmissa päissä entisestään. Hoitotakuusta toivotaan vastausta ongelmaan.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 22.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.