Sairauskulut ajavat amerikkalaisia konkursseihin

Sairauskulut ajavat tuhansia amerikkalaisia konkurssiin joka vuosi. Vastatehty selvitys paljastaa, että yli kolmannes yksityishenkilöiden viime vuonna tekemistä konkurssihakemuksista liittyi sairauskuluihin.

Yhdysvalloissa ensiavussa käynti ilman sairausvakuutusta saattaa maksaa tuhansia dollareita ja leikkaus tai synnytys maksaa kymmeniätuhansia. Sairaalassaolon aikana jokainen toimenpide ja lääke laskutetaan erikseen. Reseptilääkkeet tulevat myös suunnattoman kalliiksi ilman vakuutussuojaa.

Ilman minkäänlaista sairausvakuutusta on yli 40 miljoonaa amerikkalaista; uusimpien selvityksien mukaan jopa joka kuudes amerikkalainen joutuu tulemaan toimeen ilman sairausvakuutuksen tuomaa turvaa. Yhdysvalloissa valtio maksaa vain erittäin vähävaraisten ja eläkkeellä olevien sairausvakuutukset, mutta muuten systeemi pyörii yksityisten vakuutusten varassa. Kattavat vakuutukset ovat kuitenkin erittäin kalliita, ja niitä tarjoavat vain suurimmat työnantajat. Valtaosalla pienyrittäjistä ei ole niihin varaa.

Ongelmia saattaa esiintyä myös niillä, joilla on vakuutus, sillä se ei välttämättä kata kaikkia kuluja tai tapauksia. Useimmat yhtiöt kieltäytyvät maksamasta kuluja, jotka johtuvat ennen vakuutuksen voimaatuloa havaitusta sairaudesta, vaikkapa astmasta tai sydänongelmista.

Useimmin rahavaikeuksissa sairauskulujen vuoksi olivat selvityksen mukaan ikääntyneet sekä naiset, jotka ovat yksinhuoltajia. Vuonna 1998 tehtiin ennätysmäärä yksityishenkilöiden konkursseja, yli 1,4 miljoonaa. Viime vuonna luvut kääntyivät kuitenkin hienoiseen laskuun.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat