Sairauskohtauksen saanut kuljettaja oli autoineen poikittain moottoritiellä: "Rekkamummi" pelasti muiden ajaessa ohi – erityiskiitokset pelastuslaitokselta

Sairauskohtauksen saanut kuljettaja oli autoineen poikittain moottoritiellä Lempäälässä – tältä onnettomuuspaikalla näytti 0:11
Video: Tältä turmapaikalla näytti.

Tampereen ja Helsingin välisellä moottoritiellä eli kolmostiellä koettiin toissa sunnuntaina vaaran hetkiä, kun autoilija oli saanut vakavan sairauskohtauksen. Pelastajaksi saapui Postin paketteja kuljettanut "Rekkamummi". Tapauksesta uutisoi ensin Aamulehden Moro-kaupunkiliite.

Jo yli kolmekymmentä vuotta rekkakuljettajana toiminut espoolainen Anita Paasikontu oli kuljettamassa Postin pakettilähetyksiä sunnuntai-iltana. Hän oli ajamassa täysperävaunuyhdistelmällään Oulusta Tampereen kautta Vantaalle, kun pakettien kulkuun tuli yllättävä viivästys Lempäälän kohdalla.

Outo näky moottoritiellä

Paasikontu havahtui erikoiseen näkyyn moottoritiellä. Tiellä oli henkilöauto poikittain ajokaistalla. Liiempiä empimättä Paasikontu ajoi rekkansa auton eteen. Hän laittoi hätävilkut päälle ja juoksi heijastintakki päällään ajoneuvon luokse.

– Autossa oli nainen, joka oli lähes tajuton ja hyvin sekava. Hän ei pystynyt ymmärtämään kuka hän on, mistä hän on tullut tai mihin hän on menossa. Hän vain toisti, että hänellä on erittäin huono vointi.

Paasikontu ohjasi naisen autostaan pientareelle ja lähti siirtämään tämän autoa sivuun moottoritieltä. Kun Paasikontu oli siirtämässä omaa rekkaansa pois ajoväylältä hän huomasi taustapeilinsä kautta naisen kävelevänkin moottoritielle.

– En ehtinyt sammuttaa autoa, nykäisin käsijarrun kiinni ja ryntäsin pihalle äkkiä ottamaan henkilöstä kiinni.

"Pidettiin rattijuoppona, vaikka kukaan ei ollut tarkastanut"

Paasikontu soitti hätäkeskukseen. Hän kritisoi, että puhelussa meni liian pitkään eikä hänen arvioitaan sairauskohtauksesta otettu riittävän vakavasti. Tilannetta hankaloitti, että ohiajaneet olivat soittaneet hätäkeskukseen rattijuoposta. Kukaan ei ollut kuitenkaan pysähtynyt tarkistamaan tilannetta.

– Hätäkeskukseen oli tullut lukuisia soittoja rattijuoposta. Minä yritin hokea, että me tarvitsemme nyt ambulanssin kiireesti paikalle, täällä on niin huonovointinen ihminen kyseessä.

"Kulta pieni, älä nyt vain nuku"

Paasikontu kertoo, että tässä vaiheessa nainen alkoi romahtaa veltoksi ja hän sulki silmänsä.

– Ravistelin kovasti häntä ja sanoin, että nyt kulta pieni älä nyt vain nuku, ei saa nukkua tässä kohdassa, että meidän on pysyttävä hereillä ihan väkisin

Poliisi saapui paikalle ensin. Paasikonnun mukaan ambulanssin tulo kesti yli 20 minuuttia hätäpuhelusta. Aika oli odottavalle pitkä ja tuskainen.

Ohiajaneiden käytös suututtaa

Paasikontu on suorastaan vihainen muille ohiajaneille autoille.

– Siinä tilanteessa ei yksikään autoilija pysähtynyt. Huidoin käsilläni, mutta kaikki ajoivat vain ohi. Moni kyllä ehti varmasti kännykällään kuvaamaan sitä. Olisin siinä tarvinnut apua, toteaa Paasikontu.

Potilas saatiin lopulta hoitoon ja paketitkin pääsivät jatkamaan taas matkaansa.

– Ihanin uutinen tuli tiistaina. Pelastamani henkilö otti yhteyttä tekemäni Facebook-päivityksen tiimoilta. Hän kertoi, että saattaisi olla ilman minun pysähtymistäni tällä hetkellä ruumishuoneella. Hän kiitti kyllä kauniisti. Se oli paras päätös tälle hommalle, Paasikontu kertoo.

Tapaus on kuitenkin jäänyt askarruttamaan Paasikontua. Hän hämmästelee, että missä on ihmisten vastuuntunto ja miksi pelätään pysähtyä auttamaan.

– Auto käymässä, valot päällä, ihmisellä sairauskohtaus – eikä kukaan pysähdy. Sen olisi pitänyt herättää kellot, että auto on poikittain kaistalla.

– Se voi sattua omalle kohdalle, siellä voi olla oma läheinen. Se olisi hyvin voinut olla vaikka minun lapseni tai hyvä ystäväni kuka tahansa.

Paasikontu saa pelastuslaitokselta kiitokset

Pirkanmaan pelastuslaitoksen lääkintämestari Markku Heikkilä kiittelee Anita Paasikonnun toimintaa esimerkilliseksi.

– Kännykät toivat Suomeen kulttuurin, jossa auttamisvelvollisuutta edelleen toteutetaan, mutta merkittävässä määrin vain niin, että ajetaan ohi ja soitetaan, Heikkilä harmittelee.

– Se johtaa siihen, että kun hätäkeskuksen pitäisi saada avuntarpeen arvioinnista tarkempaa tietoa, että voi hälyttää tilanteeseen tarkoituksenmukaiset auttajat, se ei onnistu.

Heikkilä toteaa, että hätäpuhelu on tärkeä asia, mutta aina se ei tosiaan riitä.

Esimerkiksi tässä tapauksessa paikalle tuli viranomaisten puolelta ensimmäisenä poliisiauto, kun sairauskohtauksen saanut olisi tarvinnut myös ambulanssin.

– Pitäisi jaksaa tehdä, niin kuin tässä tapauksessa henkilö oli esimerkillisesti tehnyt, että kun hän näki moottoritiellä oudolta näyttävän tilateen, hän pysähtyi paikalle, yritti ottaa huomioon kaikki mahdolliset turvallisuustekijät ja soittaessaan hätäpuhelua oli kohteessa varmistamassa, mikä on avun tarve.

Auttaja ei saa vaarantaa omaa tai muiden tiellä liikkujien henkeä

Heikkilä muistuttaa vielä, että auttajan ei pidä vaarantaa auttamistilanteessa omaa henkeään tai muiden tiellä liikkujien henkeä.

Pysähtyjän pitää ajaa auto pientareelle, laittaa autoon sisävalot, pysäköintivalot ja nelivalohätävilkut ja noustessaan autostaan pukea heijastinliivi päälle.

– Sellainenhan pitäisi jokaisen auton varusteissa olla.

Heikkilän mukaan onnettomuuskohdetta ei kannata myöskään valaista oman auton valoilla.

– Ajovalot päällä seisova auto heikentää varoitusvilkkujen näkyvyyttä.  

Tapauksesta uutisoi ensin Aamulehden Moro-kaupunkiliite.

Korjaus 13.11. klo 9.12. Täydennetty ingressistä puuttuva sana, tapaus ei sattunut viime sunnuntaina vaan toissa sunnuntaina jutun julkaisuaikaan nähden.

Täydennys 13.11. kello 9.56. Lisätty juttuun maininta Aamulehden aiemmasta uutisoinnista.

Lue myös:

    Uusimmat